kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Elektrikte "otomotik zam dönemi"

Yeni Haber
Hükümetin son aşamaya getirdiği elektrik sektörünün liberalizasyonu ile tam bir piyasaya dönüştürülmesi çalışmalarının tamamlanmasıyla, akaryakıtta olduğu gibi bu alanda da geçerli olacak "otomatik fiyat ayarlama" sisteminin "otomatik zam" getireceği bildirildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in elektrikte otomatik fiyat ayarlaması yapılacağı yönündeki açıklamaları, elektrik mühendislerince "Elektriğe otomatik zam" olarak yorumlandı.

"29 MİLYON ABONE YOLUNACAK KAZ YERİNE KONUYOR"

Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada, AKP hükümetinin elektriği tam bir piyasa faaliyeti gibi kurgulayarak, akaryakıtta olduğu gibi maliyetlerdeki artışın otomatik olarak fiyata yansıtılmasına yönelik bir mekanizma kurmak amacıyla yürüttüğü çalışmaların son aşamaya geldiğine işaret edildi. Bunun "otomatik zam" sürecinin başlaması olduğu vurgulanan açıklamada, "Özelleştirme için hazırlanan dağıtım bölgelerindeki aboneler, bu düzenlemeler sonrasında dağıtım şirketlerine yolunacak kaz misali teslim edilecektir. 29 milyon elektrik abonesine bu reva görülemez" denildi.

GAZA YAPILACAK YÜZDE 14 ZAMLA FATURA DAHA DA KABARACAK

Türkiye'de elektrik üretiminin yarıya yakınının doğal gazla gerçekleştirildiği ve bu oranın daha da artacağına işaret edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Geçen yıl tüketime sunulan 30.4 milyar metreküp gazın 16.6 milyarı elektrik üretmek için kullanıldı. Elektriğe konutlarda yüzde 15, sanayide yüzde 10 zam yapan hükümet, doğal gaza da yüzde 14 civarında zam yapmaya hazırlanıyor. Elektriğin önemli bölümü doğal gazdan üretildiği için doğal gaza yapılan zam dolaylı olarak elektriğe de yansıyacak, dolayısıyla tüketicilerin sırtına binen elektrik faturası daha da kabarac

(ANKA)