kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kadını, görünmek istediği gibi gösteriyorum

Esra ÇORUH
15.12.2007
'Çılgın modacı' olarak tanınan ve neşeli tasarımlarıyla dikkat çeken Betsey Johnson, "Her kadın seksi görünmek ister," diyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Kadını, görünmek istediği gibi gösteriyorum
55 yaşında çılgın bir moda tasarımcısı. Tasarımları kadar moda haftalarındaki şovlarıyla da enerjisine hayran bırakıyor. Betsey Johnson'dan bahsediyoruz. Onunla çok tanışmak istesem de bir türlü fırsatını bulamadım ama ünlü modacı internet vasıtasıyla da olsa sorularımızı yanıtladı. Türkiye'ye 2005 yılında V2K Designers mağazaları aracılığıyla giriş yapan ünlü tasarımcı, pamuk şekerini andıran pembe elbiseler, puantiyeler ve leopar desenlerinin ardındaki isim. Johnson, metrelerce öteden fark edilen stiliyle, 60'lı yıllardan beri var olduğu moda dünyası içinde bir ikon haline gelmiş bir tasarımcı. Bir zamanlar efsanevi grup Velvet Underground için kadife sahne kostümleri tasarlayan modacı, farklı ve enerjik çizgisiyle moda dünyasında rock rüzgârları estirmeye devam ediyor.

- Sizi tanımayanlar için geçmişe dönelim. Önceleri bir dansçıydınız. Peki modaya olan tutkunuz nasıl ortaya çıktı?
- Dans kostümlerimi giydiğim zaman duyduğum heyecanı unutamıyorum... Aslında bir moda tasarımcısı olmak istediğimi fark ettiğim zaman da o zamandı.

60'LAR İNANILMAZDI
- Peki moda dünyasına nasıl adım attınız?
- 1965 yılında Paraphernalia diye bir butikte çalışmaya başladım. 1969 yılına kadar orada çalıştım. Moda dünyasına ilk adım attığım yer orası oldu. "Paraphernalia by Betsey Johnson" diye bir marka yarattık. Çok heyecan verici bir başlangıçtı benim için.

- Peki kendi markanızı kurmaya nasıl ve ne zaman karar verdiniz?
- 10 yıl boyunca başkaları için çalıştım. İki ayrı marka için tam gün mesai yaptım. Sonra da üç yıl boyunca, yine farklı markalar için freelance olarak tasarım yapmaya devam ettim. Artık kendime bir ortak bulmam ve kendi yolumu çizmem gerekiyordu. O kişi Chantal Bacon oldu ve birlikte Betsey Johnson markasını kurduk.

- Sex Pistols, Blondie, Ramones... Rock müzik, punk rock olarak yeniden tarih yazarken siz de oradaydınız. Andy Warhol arkadaşınızdı ve Edie Sedgwick size modellik yapıyordu. Böyle bir zamanda başlangıç yapmak çok heyecan verici olsa gerek.
- 60'lı yıllar gerçekten inanılmazdı. Moda, müzik ve sanat alanlarında yaratıcı dahilerin ortaya çıktığı çok farklı bir dönemden geçiyorduk. Tarihte hiçbir dönem 60'larla yarışamaz bence. Düşünsene, aya bile o zaman çıktık! Edie inanılmaz tatlı ve çok da profesyonel biriydi. Fiziği kreasyonlarım için son derece uygundu. Stüdyoda buluşur, işimizi yapardık. Sonra da beğendiği şeyleri almasına izin verirdim. O, çuval içinde bile muhteşem görünürdü.

- İlk ne zaman başardığınızı hissettiniz?
- Çizgili penyelerden oluşan ilk koleksiyonumuzu çıkardığımızda... O koleksiyon müthiş ilgi topladı.

- Sizin kreasyonlarınızın çocuksu bir ifadesi var. Ama aynı zamanda gayet de seksiler. Bunun sırrı nedir?
- Bence her kadın çocuksu, eğlenceli ve her haliyle seksi görünmek ister. Kadını görünmek istediği gibi gösteriyorum. Hepsi bu.

UĞURLU KEMER
- Sizin gibi hayatı moda olan birinin, gardırobunda vazgeçemediği bir parça var mı?
- Bana uğur getirdiğine inandığım, deri, üzerinde "New York" yazan kemerim...

- Bir moda eleştirmeninin sizin hakkınızda "Betsey Johnson giymek, o gün için iyi bir ruh haline bürünmek demektir" diye yazdığını biliyorum. Peki sizin bugüne kadar aldığınız en gurur verici yorum nedir?
- "Düğünümde senin kreasyonlarından birini giydim", "Mezuniyet partime sizin elbiselerinizden biriyle gittim", "Eşimle ilk tanıştığımda üzerimde Betsey Johnson elbisem vardı"... Müşterilerimden böyle özel zamanlara dair hikâyeler duymak çok hoşuma gidiyor.

- Bugüne kadar birçok ödül aldınız. Bu ödüller sizin için ne ifade ediyor?
- Ödüller sizi her zaman motive eder. Bugüne kadar birçok ödül aldım ve bunun için herkese müteşekkirim. Hepsini saymak zor olacak ama son iki yılda iki kez "Yılın Tasarımcısı" ödülüne layık görüldüm. 2005 yılında da iki kez "Ömür Boyu Başarı" ödülü verilmişti.

- 2008'e sayılı günler kaldı. Yeni yıldan neler bekliyorsunuz?
- Amerika'ya iyi bir başkan ve mayıs ayında doğmasını beklediğimiz sağlıklı bir ikinci torun.
Haberin fotoğrafları