kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mars'a asteroid çarpabilir

Yeni Haber
Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) uzmanları, Ocak ayının sonunda Mars gezegenine bir asteroidin çarpabileceğini düşünüyor.

NASA'nın gök cisimlerini inceleyen özel birimi NEOP, söz konusu asteroidin yörüngesinin önceden kestirilmesinin zor olduğunu, bununla birlikte 75'de bir ihtimalle 30 Ocak'ta kızıl gezegene çarpabileceğini ve Mars yüzeyinde çarpmanın etkisiyle bir kilometre çapında krater oluşabileceğini açıkladı.

Asteroidin Mars'a çarpmaması halinde ise Dünya'nın yakınından geçebileceği belirtilen açıklamada, asteroidin Dünya için tehlike yaratıp yaratmayacağının henüz söylenemeyeceği kaydedildi.

2007 WD5 adı verilen ve Kasım ayında keşfedilen asteroid 50 metre çapında. Çarpması halinde, 1908'de Sibirya'da parçalanan gök cismi Tunguska'nın yarattığı etkiye benzer bir etki yapabileceği düşünülüyor.

Tunguska olayında, 15 megatonluk bir nükleer bombanın yaratacağı gücü ortaya çıkaran çarpmanın etkisiyle 2 bin 150 kilometre karelik bir alanda 80 milyon ağaç tahrip olmuştu.

Hızı saatte 13 kilometreye yakın olan asteroid şu anda Mars yolunda ilerliyor. İlk başlarda Mars'a çarpma ihtimali 350'de birken, yeni gelen bilgiler ışığında bu ihtimalin arttığı ve önümüzdeki ay daha da artabileceği belirtiliyor.

AA