kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yaş gruplarına göre doğru internet kullanımı

15.12.2007
İlköğretim çağı (6-13 yaş) çocuklarında internet kullanımı büyük önem taşıyor. Tabii güvenli bir şekilde olmak kaydıyla. Davranış Bilimleri Enstitüsü'nden Uzman Klinik Psikolog Açelya Şahin, çocukların doğru internet kullanımlarıyla ilgili yaş gruplarına göre şu önerilerde bulunuyor:
6 yaş: İlköğretim hayatı başlayan altı yaş çocuğu, interneti tek başına keşfetmek ister. Artık tam bir okullu olmuş, büyümüştür. Bu yaş çocuğu otoriteyi çok fazla sorgulama eğiliminde değildir. O nedenle koyulan kuralları uygulama konusunda ebeveynlerin pek fazla sıkıntı yaşaması beklenmez. Henüz okula başlamış ve dolayısıyla artan sorumluluklarına adaptasyon sürecinde olan, özellikle tam gün okula giden altı yaş çocuğunun günlük bilgisayar kullanım süresinin 30 dakika ile bir saat arasında olması idealdir.
7-9 yaş: Bu yaşlar internete ilginin oldukça arttığı bir dönemdir. Genel olarak bu yaşlardaki çocuklar yasaklanan birçok davranışı gerçekleştirme eğiliminde olduğundan internetteki yasaklar da ilgilerini çekecektir. Fakat aileler birtakım raporlama sistemleri ile çocuklarının hangi sitelerde, ne kadar süre gezindiklerini görebilirler. Ortalama bir yedidokuz yaş çocuğu internette gezinmeyi, çeşitli oyunlar oynamayı, e-posta gönderip almayı başarabilir. Bu yaştaki çocuklar için ideal internet kullanım süresi günlük 1 buçuk- iki saati geçmemelidir.
10-13 yaş: Ön ergenlik dönemindeki 10-13 yaş çocuğu, internet ile ilgili oldukça fazla bilgiye sahiptir. Bu yaş döneminde arkadaş ilişkileri eskiye oranla önem kazanır. Arkadaşlık siteleri ve özellikle anlık ileti en çok kullanılan araçlardır. Ayrıca, okullar doğru kullanımını teşvik etmek amacı ile internetten bilgi aramaya yönelik çeşitli projeler, ödevler verirler. Dolayısıyla internetin eğitici rolü bu dönemde ön plana çıkmaya başlar. Bu dönemde günlük internet kullanımı süre açısından bireysel farklılık gösterebilir. Çocuk, sosyal ilişkilerinin devamlılığı için uzun süreler boyu çevrimiçi kalmak isteyebilir. Burada önemli olan aile bireylerinin hep birlikte üzerinde anlaşacakları 'aile içi internet kullanım kuralları'nı belirleyerek huzuru sağlayabilmeleridir.