kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 22 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Hafize Ünverdi, bir zamanlar papağanıyla çok mutluyken şimdi kuşunun boşluğunu dolduramıyor.

Sokak sokak papağanını arıyor

NESLİHAN TUNÇ
15.12.2007
İstanbul Bahçelievler'de şu sıralar 'Papağanımız çalındı. Bulana 3 bin YTL ödül' diye bir ilan görürseniz, şaşırmayın. Bu bir şaka değil, papağanını çok seven bir kadının kuşunu bulabilmek için son çırpınışları..
Her yere ilanlar yapıştırıyor... İstanbul'un bütün kuşçularını dolaşıp kayıp papağanını soruyor... Hafize Ünverdi, 15 yıldır çocuğu gibi özenle bakıp beslediği papağanı Barış çalındığı günden bu yana, her gün ağladığını söylüyor. Gün geçtikçe ümidini kaybeden Ünverdi, papağanını bulup getirene 3 bin YTL ödül verecek. İlkokul öğretmeni olan Ünverdi'nin eşi ve papağanıyla birlikte İstanbul Bahçelievler'deki sürdürdüğü mutlu yaşamları, yaklaşık 1 buçuk ay önce kâbusa dönüşmüş. Olay günü Hafize Hanım görev yaptığı okuldan çıkıp öğle saatlerinde evine gelmiş. Daha sonra kahve içmek üzere alt kattaki komşusuna inmiş. Evden çıkarken evinin kapısını iki kez kilitlemiş. Yarım saat oturduktan sonra evine geri dönen Ünverdi, kapının açık olduğunu görünce ilk şoku yaşamış. Evin dağınıklığından hırsız girdiğini anlayan Hafize Hanım'ın aklına hemen çok sevdiği papağanı Barış gelmiş. Barış'ın olduğu yere doğru koşmuş ama o yerinde yokmuş. Her yere yemlerin döküldüğünü gören Ünverdi, o anda feryat etmeye başlamış. Yardım çığlıklarını duyup koşan komşular, onu zor sakinleştirmiş. Kendisine gelir gelmez eşiyle çok sevdiği kuşunu bulabilmek için çalmadık kapı bırakmamış ama Barış'ı hiçbir yerde bulamamış. Şu anda Hafize Hanım, papağanını bulabilmek için gerekirse tüm İstanbul'u adım adım aramaya kararlı. Hazırladığı el ilanlarını oturduğu semtin dört bir yanına dağıtan Ünverdi, kuşundan haberdar olanların kendisine ulaşacakları umuduyla mesaisi bittikten sonra hiç durmadan sokaklarda dolaşıyor... "Barış çalındığından beri eve girmek istemiyorum. Eskiden koşa koşa gelirdim. Onu çok özlerdim ve hiç yalnız bırakmak istemezdim. Şimdi eve gelip de onun yerini boş görünce dayanamıyorum. Depresyona girdim. İlaçlarla ayakta durabiliyorum. Soğuk, yağmur, kış demeden sokakları dolaşıyorum. Grip oldum bu yüzden... Arayanlar oluyor ama kayda değer bir şey yok."

GÖZYAŞLARI DİNMİYOR
Elinde Barış'tan geriye birkaç fotoğraftan başka bir şey kalmayan kadın, acıdan ve özlemden gözyaşlarına boğuluyor. Jako cinsi bir papağan olan Barış'ın şu an pet-shop'lardaki satış fiyatı 500 dolar civarında. Barış'ı bulana 3 bin YTL ödül vereceklerini söylüyor Hafize Hanım: "Kolay bulunması için 3 bin YTL ödül koyduk. Bizim maddi durumumuz çok iyi değil ama bankadan kredi çekip bu parayı ödeyeceğim. Para kazanılır, yeter ki Barış geri gelsin." Barış'ı 15 yıl önce henüz bir aylıkken aldıklarını söyleyen Ünverdi, ona çok kısa bir süre içinde alıştığını anlatıyor: "İlk aldığımızda konuşmuyordu. Bir ay sonra ıslık çalmaya başladı. Ben konuşması için çok çabaladım. Onu 'Barış' diye çağırıyordum ve bir gün bir baktım, 'Barış Barış' demeye başladı. İlk önce kendi adını öğrendi. Sonra, 'anneciğim, babacığım' gibi kelimeleri... Ama ilginç olan benim öğretmediğim kelimeleri de biz konuşurken duyuyor ve bunları birleştirip cümleler kuruyordu. 'Anneciğim seni seviyorum' diyordu mesela. Ona kısa süre içinde âşık oldum. Çocuğum da yok. Çocuğum gibi benimsedim. Çok alıştım ona." Papağanını bırakıp hiçbir yere gitmediğini söyleyen Ünverdi, ona iyi bakabilmek için kitaplar okuduğunu söylüyor: "Bazen arkadaşlarım okul çıkışı bir yerlere davet ediyordu. O kadar çok seviyordum ki hiç yalnız bırakmıyordum ve çok özlüyordum. Ona iyi bakabilmek için özel kitaplar aldım. Evde olduğum zamanlarda kafesinden çıkarıyordum. Sürekli elimde, omzumdaydı. Çok sevimliydi. Ben eve gelince heyecanlanır, 'Anneciğim' diye seslenirdi. Şimdi ev çok sessiz kaldı. Benim her şeyimdi. O kadar eksikliğini hissediyorum ki..."
Bilgi için tel: (0212) 644 28 47, (0538) 866 67 13
Haberin fotoğrafları