kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Eylül 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
Prof. Dr. Tevfik Özlü
Sağlık Hakkı

İftarda sigara içmek çok sakıncalı

* 12 yıldır sigara kullanıyorum. Her sene Ramazan'da oruç tuttuğumdan gündüzleri sigara içmem. İftardan sonra adeta gündüzün öcünü alır gibi çok sayıda sigara içiyorum. Bunun bana zararı olabilir diye de korkuyorum. İftarda içilen sigaranın fazladan bir zararı var mı? Nejat D.

Ramazan dolayısıyla oruç tutan çok sayıda (milyonlarca) tiryaki, bir ay boyunca gündüzleri 14-15 saat sigarasız kalmaktadır. Ramazan dışında sigarasız ortamlarda bir iki saat bile kalmakta zorlanırken; Ramazan'da pek de zorlanmadan gün boyu sigarasız kalabilmektedir. Bu durum, sigara alışkanlığının zihinsel olarak kontrol altına alınabileceğini ve bunu, sadece belirli kişilerin değil, isteyen herkesin yapabileceğini göstermesi bakımından çok önemlidir. Aslında 15 saat sigarasız kalan, 24 saat de kalabilir. Önemli olan kişinin kendini buna şartlandırmasıdır. Sigarayı bırakmada en önemli aşama, zihinsel kararlılıktır. "Sigarasız yapamıyorum" diyen tiryakiler bile, Ramazan'da bunu zorlanmadan başarabilmektedir.

KENDİNİZİ MOTİVE EDİN
Ramazan ayında çevrede bulunan kişilerin de çoğunlukla sigara içmemeleri, tiryakinin işini kolaylaştırmaktadır. Ramazan ayında tüm tiryakilere önerim, kendilerini 15 saat yerine 24 saat sigarasız kalmaya programlamalarıdır. Eğer kendilerini sigara içmeme yönünde iyi motive eder ve yeterli kararlılık düzeyine ulaşabilirlerse, gündüz oruçluyken sigarayı aramadıkları gibi geceleri de çok fazla sigara içme arzusu duymayabilirler. Bir de iftar sonrasında da sigara içilmeyen ortamlar tercih edilmelidir. Sigara kullanan eşler birlikte bırakmayı denemelidir. Bu şekilde Ramazan'ı yaşamlarında bir dönüm noktası haline getirebilirler. Bayrama, önemli bir kazanımla girebilirler.

CİDDİ RİSK TAŞIYOR
Gündüz oruç tutan tiryakilerin akşam iftarla birlikte aniden sigara içmeye başlamaları ve hele hele, gündüz içemedikleri sigaraları telafi edercesine üst üste sigara içmeleri ciddi riskler taşımaktadır. Özellikle iftar sofralarında yenilen ağır ve yağlı yemekler ve içilen sigara; yaşlılar, kalp ve yüksek tansiyon hastası kişiler için büyük tehlike arz etmektedir. İçilen bir tek sigara bile damarları daraltarak, kalp ve beyin kan akımlarını azaltmakta, kolesterolü yükseltmekte ve pıhtı oluşumunu kolaylaştırmaktadır. Kalp krizleri, felçler, beyin kanamaları, ritm bozuklukları gibi öldürücü ve sakatlayıcı birçok hastalığa davetiye çıkarılmaktadır. En iyisi gündüz olduğu gibi, geceleri de sigarasız kalmaktır...