kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Oscar yarışındaki filme tehdit

ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
ESİN KÜÇÜKTEPEPINAR
İLİŞKİLİ HABERLER
Oscar yarışındaki filme tehdit
İçinde yaşadığımız savaş, çatışma ve tehditten elbet sinema da uzak kalamaz. Ancak bu kez hedef doğrudan oyuncular... Oscar yarışının iddialı filmlerinden Amerikan yapımı Uçurtma Avcısı'ndaki (Kite Runner) dört Afgan çocuk oyuncunun yaşamı tehdit altında...

Türkçe'de de var
Oscar'ın habercisi Altın Küre'de 'Yabancı Dilde En İyi Film' dalının adayları arasında yer alan film, Afgan asıllı Amerikalı yazar Halit Hüseyni'nin aynı adlı çok satan romanından uyarlandı ve kitap 'Uçurtma Avcısı' adıyla Türkçe'de de yayımlandı. Yazar, Taliban yönetiminin uçurmayı yasaklamasından yola çıkmış. Filmin yönetmeni ise Halle Berry'ye Oscar kazandıran 'Kesişen Yollar'dan hatırlayacağımız Marc Foster. Kendisi şu aralar yeni Bond filmine hazırlanıyor. 'Uçurtma Avcısı' Sovyet istilası öncesinden başlayarak Taliban dönemine ve ABD saldırısına kadar uzanıyor.

Can güvenliğim yok!

Yakın arkadaş olan iki çocuğun geçen yıllara uzanan öyküsünü tartışmaların merkezine taşıyan ise bir tecavüz sahnesi... Öyküde can alıcı bir anlam taşıyan bu bölüm açıkça gösterilmeyip, sadece bir kemer çıkarma sahnesiyle vurgulansa da tecavüze uğrayan çocuğu canlandıran Ahmet Han Mahmudzade'nin babası can güvenliğinin olmadığını söyleyerek yardım istedi. Ülkedeki sinemaların çoğu Taliban yönetimi tarafından yıkılsa da korsan DVD'ler el altından pazarlanıyor.

İtiraz olmadı
Yerel halktan seçtikleri dört oyuncuyu iki Afgan aşireti arasında bir çatışma olasılığından korumak için geçen hafta Birleşik Arap Emirlikleri'ne kaçıran ABD'li yapım şirketi Paramount Pictures, filmin ABD vizyonunu da bu haftaya erteledi. Ayrıca çocukları okulu bitirinceye kadar koruma altına alacaklarını açıkladı. Oyuncuların babaları filmin uçurtma ile ilgili olduğunu sandıklarını söylerken yönetmen Marc Foster ise tecavüz sahnesinin iki kez prova edildiğini ve kimsenin bir itirazı olmadığını belirtti. Film, ülkemizde UIP Filmcilik tarafından 22 Şubat 2008'de gösterime girecek.
Haberin fotoğrafları