kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Operasyonun piyasalara etkisi

Yeni Haber
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Kuzey Irak'taki PKK kamplarına gerçekleştirdiği hava saldırısının yurtiçi ve yurtdışındaki yankıları sürerken, piyasa oyuncuları tarafından çok önceden fiyatlanmış olan askeri harekat, Borsa ve faizler üzerinde etki yaratmadı.

Uzmanlar, askeri harekatın ABD ve AB tarafından desteklendiğine dikkat çekerek, yurtdışına endeksli bir seyir izleyen piyasaların bu gibi sınırötesi askeri harekatlardan olumsuz etkilenmesinin söz konusu olmayacağını kaydettiler. Uzmanların konuya ilişkin görüşleri şöyle:

"KARA HAREKATI OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİRDİ"


Garanti Yatırım Teknik Analisti Tufan Cömert:
"Harekatın kısa vadede piyasalara olumlu ya da olumsuz bir etkisi olacağını düşünmüyorum. Böylesi bir harekatın yapılacağı zaten uzun zamandır biliniyordu. TSK'nın hava saldırısı piyasalar için yeni bir haber değil. Eğer topyekün bir kara harekatı veya bölgesel güçlerle sıcak temas gibi olaylar yaşansaydı, piyasalar bu durumdan olumsuz etkilenebilirdi. Piyasalar, yurtdışı gelişmelere o kadar konsantre ki, güneydoğuda kötü bir gelişme yaşansa bile ciddi tepki vermez."

"ABD VE AB'NİN DESTEĞİ PİYASALAR İÇİN ÖNEMLİ"

Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay:
"Operasyonun ABD ve AB'nin bilgisi dahilinde ve desteği ile yapılmış olması piyasalar için çok önemli. Böyle bir askeri harekattan piyasaların olumsuz etkilenmesi söz konusu değil. Şu anda İMKB 100 Endeksi'nde yaşanan gelişmeler tamamen yurtdışı piyasalar ile ilgili gelişmelerin sonucu. Üstelik Japonya, Fransa gibi ülkelerin borsalarından daha iyi durumdayız şu an. Bu harekat orta vadede, Kuzey Irak'taki terörist faaliyetlerin sona erdirilmesi açısından piyasaları olumlu yönde etkileyecektir."

"IRAK İLE SORUN OLSA BİLE OLUMSUZ GELİŞME YAŞANMAZ"

TEB Yatırım Başekonomisti Sertan Kargın:
Uluslararası antlaşmalar dahilinde yapılan bu operasyon, uluslararası kamuoyunun da desteğini almış durumda. Irak ile bir gerilim yaşanması halinde bile, ABD'nin Türkiye'nin yanında olması piyasalar için iyi bir gelişme sayılacaktır."

(ANKA)