kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

AB anayasasına manastırda imza

Fikret AYDEMİR BRÜKSEL
Referandumlarda ret çıkınca birliğin işleyişini iki yıldır kilitleyen AB anayasası dün rafa kalktı. Liderler yerine getirilen 'AB anlaşmasını' bir manastırda imzaladı. Birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi..
Avrupa Birliği dönem başkanı Portekiz'in başkenti Lizbon'da dün tarihi bir tören düzenlendi. AB anayasası Fransa ve Hollanda'da referandumlara takılınca, yerine hazırlanan anlaşmanın altına imzalar atıldı. 500 yıllık Jeronimos Manastırı'nda imzalanan ve 2009'daki Avrupa Parlamentosu seçimleri öncesi yürürlüğe girmesi beklenen 250 sayfalık Lizbon Anlaşması, AB'nin dış politika, liderlik ve demokrasi yapısını daha etkin bir hale getirmeyi hedefliyor.

İNGİLTERE İMZAYI KAÇIRDI!
Fransa eski Cumhurbaşkanı Valery Giscard d'Estaing ve ekibinin 15 ayda hazırladığı anayasa kabul edilmeyince, AB liderleri sadeleştirilmiş anlaşma hazırlamaya karar verdi. Ve sonunda ortaya Lizbon Anlaşması çıktı. Anlaşmanın yürürlüğe girmesi için üye ülkelerin meclislerinde 2009'dan önce kabul etmesi gerekiyor. Ancak bu durum da krize yol açtı. Çünkü 27 üye ülkeli AB'de sadece İrlanda yeni anlaşmayı referanduma götüreceğini açıkladı. Daha önce referandum vaadetmesine karşın İngiltere vazgeçti. Muhalefet ve halk büyük tepki gösterdi. İmza törenini İngiltere Başbakanı Gordon Brown 3.5 saat geç kalınca kaçırdı. Yerine Dışişleri Bakanı David Miliband imza attı.
Haberin fotoğrafları