kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Kızı Başak ve oğlu Sinan'ı epidural normal doğumla dünyaya getiren Elitok, anne adaylarına hamile kaldıklarını öğrenir öğrenmez doğum şekillerini belirlemelerini öneriyor.

Diş ağrısı doğumdan daha korkunç! İki kez yaşadım

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
11.12.2007
Türkiye'nin en büyük tüp bebek merkezlerinden birinin kurumsal danışmanlığını yapan Melek Elitok, iki çocuğunu da epidural normal doğumla dünyaya getirmiş. Sanılanın aksine doğum sancılarının katlanılamaz ağrılar olmadığını belirten Elitok, "Bence normal doğum yapmak, diş ağrısı çekmekten çok daha kolay" diyor..
Türkiye'nin en büyük tüp bebek merkezlerinden birinin kurumsal danışmanlığını yapan Melek Elitok, hamile olduğunu öğrenir öğrenmez kendi kendine, "Epidural anestezi ile normal doğum yapacağım" dedi. Kızı Başak ve oğlu Sinan epidural bebekler olarak dünyaya geldiler. Yüzlerce annenin doğumuna tanıklık eden Elitok, epiduralle normal doğumun ayrıntılarını anlattı:

* Nasıl doğum yaptınız?
Normal doğum yaptım ama bebeğimin çıkış anındaki acıyı hissetmemek için epidural istedim. Gerçi bugünkü teknolojide epidural anestezi gibi bir lüks olmasa da, ben yine de normal doğumu tercih ederdim. Bugüne kadar, sağlık sektörünün içinde olduğum için çok ameliyat seyrettim ve kendi doğumumun bir ameliyat olmasını istemedim. Sezaryen benim için bir ameliyattı. Doğumhane ile ameliyathane arasında çok fark var. Bence anne adaylarının doğum şeklini seçmeden önce, bu konuda eğitim almaları lazım. Hatta sezaryen ve normal doğumu görmeliler. Normal doğumun heyecanı ve duygusallığı sezaryende yaşanmıyor. Ben, doğum sonrası süreci de, epiduralle daha kolay ve hızlı atlattım.

TAKSİ KORKUSU YAŞADIM
* Doğum sırasında ağrı çekmekten korkmadınız mı?
İlk doğumumda neyle karşılaşacağımı bilmediğim için korkmadım. İkincisinde ise dayanılabilir sancılar olduğu için hazırlıklıydım. Bir de doğum bence doğal bir süreç ve doğal yolla sonlanmalı. Bu heyecanı tatmak istedim. Doğumu düşünürken ağrı çekme korkusuna kapılmadım. Benim en büyük korkum; sancımın vakitsiz bir zamanda tutması, hastaneye yetişememek ve bu yüzden takside doğum yapmaktı. Ama korktuğum olmadı, iki doğumumda da hastaneye zamanında yetiştim. İki doğumum da pazar sabahı, bomboş yollarda ve rahat rahat hastaneye giderek oldu. Çok şanslıydım!

* Doğum ne kadar zamanda gerçekleşiyor? Özellikle büyükşehirde yaşayanlar için, gerçekten de hastaneye yetişememe riski olabilir mi?
İstanbul'da yaşayan ve normal doğum isteyen biri için, takside doğum yapma riski yüksek bence. Mesela; akşam trafiğinde sancın tutsa ve o anda şehrin olmadık bir köşesindeysen, yolda doğum yapma riskiyle burun buruna kalabilirsin.

* Çalışan kadınlar her şeyi planlı yapmaya alışıktır. Doğumu spontan bir şekilde yaşayıp, normal doğum yapmak onları zorlamaz mı?
Her şeyi planlı yaşıyoruz. Yemek saatinden, işe gidiş-dönüş saatine kadar her şeyimiz planlı. Bu yüzden de artık sezaryen tercih ediliyor ve doğumun günü ve saati planlanıyor. Normalde kuaföre gitmek için bile randevu alıyoruz ama ben bu konuda kendi rutinimden uzaklaşmak istedim. Doğum doğal bir süreç ve ben bu doğal sürecin heyecanını sonuna kadar hatta hastaneye yetişme korkusuna kadar yaşamak istedim. Sancıları hissetmek, koşa koşa hastaneye gitmek, gerekirse geç kalma riskini göze almak istedim.

BURCUNU TUTTURDUK
* Normal doğumda, doktor doğumun tam olarak hangi gün olacağını bilebiliyor mu?
Tam gününü bilmek mümkün değil. Doktor tahmini bir tarih söylüyor. Genelde doğumdan 10 gün öncesi ya da 10 gün sonrasını söylüyor. Yani son 20 gün içinde her an doğum olabiliyor. Ben doğumdan önce kızımın burcu başak olacak diye adını Başak koymayı planlamıştım. Doğum, doktorun söylediğinden 10 gün önce oldu ama yine de başak burcunu yakaladık.

* Doğumun başladığını nasıl anlıyorsunuz? Su gelince mi, yoksa sancı gelince mi?
Benim önce sancılarım tuttu, suyum gelmedi. Su gelince direkt hastaneye gitmek gerekiyor. Hastaneye geldiğimde ağrılarım çok sıklaşmıştı. Doktorum, "Hemen doğurabilirsin, epidural takmaya gerek yok" dedi ama ben daha fazla ağrıya dayanamayacağım için epidural istedim. Sonra anestezist geldi. Belimden iğne yapıp anestezi verdi. Belden aşağım uyuştu ve hiç ağrı hissetmedim. Doğum sancıları dayanılabilir ağrılar. Bence diş ağrısından daha iyi. İğne yapıldıktan sonra beni monitöre bağlayıp sancıları takip ettiler. Rahim 10 santime kadar açıldığında ise doğumhaneye aldılar. Her şey çok keyifliydi. Sohbet ederek doğurdum.
Haberin fotoğrafları