kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren

TÜSİAD, AB'ye kızdı, hükümeti 'rehavete kapılma' diye uyardı

TÜSİAD YİK toplantısında AB'ye 'Kızarız ama üyelikten caymayız' diyen TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, hükümete 'Rehavete kapılmayın' uyarısı yaptı. Başbakan Yardımcısı Ekren'in yanıtı "Rehavet içinde değiliz" oldu..
Patronlar kulübü TÜSİAD, geleneksel olarak Ankara'da düzenlediği yılın son Yüksek İstişare Konseyi Toplantısı'nda (YİK) hükümeti tatlı sert dille uyardı. TÜSİAD Başkanı Arzuhan Yalçındağ, hükümetin rehavete kapılmamasını isterken TÜSİAD YİK Başkanı Mustafa Koç, yüzde 7 büyüme hedefinin garanti altına alınmasını ve ekonomide kırılganlığın azaltılmasını istedi. Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ise patronlara, "Rehavet içinde değiliz" güvencesi verdi.

BÜYÜME İÇİN % 30 VERİMLİLİK
TÜSİAD'ın Ankara'daki YİK toplantısında, Yalçındağ, Mustafa Koç ve ekonominin koordinatör bakanı Nazım Ekren birer konuşma yaptı. TÜSİAD'ın eleştirdiği, Başbakan Yardımcısı Ekren'in de yanıt verdiği toplantıda, konuşmaların bir kısmı AB, siyaset içerikli olsa da eleştiriler, ekonomi üzerinde yoğunlaştı. TÜSİAD Başkanı Yalçındağ, enflasyondaki artışı ve büyümedeki yavaşlamayı, ekonominin rehavete hiç tahammülü olmadığının göstergeleri olarak değerlendirdi ve hükümeti rehavete kapılmaması konusunda uyardı. Başbakan Yardımcısı Ekren'in buna yanıtı ise ekonomi yönetiminin rehavet içinde olmadığı bunun bakış açısına bağlı olduğu şeklindeydi. Yalçındağ'ın "Büyüme yavaşlama eğiliminde, Türkiye yüzde 7'lik büyümeden taviz vermemeli", YİK Başkanı Koç'un da "Türkiye yılda yüzde 7 civarında olan bir büyümeyi garanti altına alması gerekir" yorumlarına ise Ekren, özel sektörü yatırıma davet ederek karşılık verdi. Bakan Ekren, "Önümüzdeki dönemde en kritik nokta, yüzde 7 büyüme için yüzde 30 verimlilik artışı gerektiği... Bu da ciddi yatırım gerektiriyor. Özel sektör, ortalama yüzde 3 civarında tasarruf artışını gerçekleştirmek zorunda'' dedi. Ekren, tasarruf artışı konusunda neler yapabileceğinin özel sektör ile birlikte belirlenebileceğini söyledi. T Ü S İ A D Başkanı'nın kayıtdışı ile mücadele verilmeli isteğine ise Bakan Ekren, TÜSİ- AD'a "Kayıtdışılıkla Mücadele Protokolü" imzalama önerisinde bulundu.

'KIRILGANLIK YOK'
Koç'un "Ekonomide kırılganlığını azaltmaya ihtiyaç var" değerlendirmesine ise Ekren şu yorumda bulundu: "Ekonomik ve siyasi istikrar sağlanması yanında, kamu-özel sektör işbirliği ve diyaloğu sayesinde, ekonomide çok fazla bir kırılganlık yok." Merkez Bankası'nın bağımsızlığına ilişkin uyarılara da Ekren, "Bağımsızlık önemli ve son derece kritik" yorumunu yaptı.