kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Durmuş Yılmaz

Yavaşlama, faizi yarım puan indirtti

Türkiye ekonomisinin büyümesine yönelik endişelerin arttığı bir ortamda Merkez Bankası kritik bir kararla faizi yarım puan düşürerek yüzde 15.75'e indirdi Merkez Bankası yarım puanlık indirimin kuraklık gibi geçici şoklardan etkilenen enflasyondaki düşüş eğilimine uyumlu olduğunu savundu ..
Merkez Bankası, yılın son faiz toplantısında yarım puanlık indirimle kritik bir kararın altına imza attı. Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), gecelik borçlanma faiz oranını beklendiği gibi 0.50 puan düşürürken, gecelik borç verme faiz oranında da 0.75 puanlık indirime gitti. Böylece piyasada bono faizi yüzde 16.40 seviyelerindeyken Merkez Bankası'nın gecelik faizi yüzde 15.75'e gerilemiş oldu. Yılın üçüncü çeyreği itibariyle yüzde 2'lik büyüme rakamlarının yarattığı hüsranın gölgesinde faiz silahını çeken Merkez Bankası açıklamasında yılın üçüncü çeyreğinde ekonomik faaliyetin büyük oranda arz yönlü unsurların etkisiyle yavaşladığına dikkat çekti. Merkez Bankası özel kesim iç talebindeki ılımlı toparlanma devam etmesine karşın kamu harcamalarındaki ve dış talepteki yavaşlamanın etkisiyle toplam talep koşullarının enflasyondaki düşüşe destek vermeyi sürdürdüğünü ve gıda ile enerji fiyatlarına ilişkin risklere rağmen enflasyonun düşmeye devam etmesinin beklendiğini yineledi.

KARAR ENFLASYONLA UYUMLU
Merkez Bankası açıklamasında şu değerlendirmeye yer verdi: "Kurul, son dönemde enflasyonda görülen yükselişin kalıcı bir nitelik taşımadığı değerlendirmesini yaparak Ekim Enflasyon Raporu'ndaki para politikası duruşunu korumuş, faiz indirimlerinin temkinli ve ölçülü tutulduğu bu çerçevede enflasyonun orta vadede hedefe yakın gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu değerlendirmesinde bulunmuştur. Kuraklık ve enerji fiyatlarındaki artışlar gibi arz yönlü şoklar enflasyonun geçici olarak yükselmesine neden olurken büyümeyi de geçici olarak olumsuz etkilemektedir. Kurul, Merkez Bankası'nın öncelikli amacının fiyat istikrarı olduğunu vurgulamış, son dönemdeki indirimlere rağmen kısa vadeli faizlerin mevcut seviyesinin enflasyondaki düşüşü desteklediğinin altını çizmiştir."
Haberin fotoğrafları