kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Putin'in yerinde olsam başbakan olmam

Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kremlin'den ayrıldıktan sonra başbakanlık binasına taşınacağı projeleri ile ilgili kendisine yöneltilen soruyu cevaplayan ABD Başkanı George Bush 'ben olsam bunu yapmazdım' dedi.

Amerikan ABC News'e konuşan Bush, "Bu konuda şunu söyleyebilirim. Ben böyle bir şeyi yapmak istemezdim. Bu ülkenin başkanı olarak görev yapmak ve ilerlemek... (ardından) bir başkasının yerime geçmesine izin vermek isterim. Burada (ABD'de) olacak olan şey de budur." dedi. Moskova ile Washington arasındaki farkın da bu olduğuna değinen Bush'un, Putin başbakan olması ile ilgili sorulara doğrudan cevap vermekten kaçındığı kaydediliyor.

Rusya'nın yeni başkan adayı başbakan birinci yardımcısı Dmitri Medvedev ile ilgili sorulan soruyu da yanıtlayan Bush, "Kendisini çok iyi tanımıyorum. Seçimlerden sonra bir görelim. O zaman bunu konuşmak daha doğru olacak." değerlendirmesinde bulundu.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ise önceki gün USA Today gazetesine verdiği demeçte Rusya'da muhalefete baskı yapıldığı ve demokrasi adına gerileme olduğunu iddia ettiği demecinde, Putin'in halefi olarak belirlediği 42 yaşındaki Dimitri Medvedev'in zeki olduğunu ve genç Rus neslini temsil ettiğini söyledi.
Rusya 2 Aralık'ta yapılan parlamento seçimlerinde Putin'in birinci sıra aday olduğu Birleşik Rusya Duma'da 315 sandalye kazanarak anayasal çoğunluğu elde etmişti. Ardından partinin Medvedev'i başkan aday olarak göstermeleri üzerine, Medvedev de yönetimden ayrılmasını istemediği Putin'e başbakan olmasını önermişti. Henüz teklife bir cevap vermeyen Rusya liderinin yetkileri artırılmış bir başbakanlık formülüne sıcak bakacağı belirtiliyor. Diğer taraftan Rusya başbakan birinci yardımcısı Sergey İvanov da Putin'in Medvedev'in başbakanlık teklifi ile ilgili açıklama yapmada acele etmeyeceğini söyledi.