kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tuğgeneral Francois El Hac

Dokuzuncu kurban

İç savaş ve suikastlerle sarsılan Lübnan'da son kurban bir general oldu. Genelkurmay başkanı olması beklenen El Hac, geçen yaz mülteci kampında çıkan isyanı bastıran isimdi..
Eski başbakan Refik Hariri'nin iki yıl önce öldürülmesiyle başlayan suikastler zincirine dün biri daha eklendi. Bu kez hedef, Lübnan ordusunun üst kademesi oldu. Hıristiyan azınlıktan olan Tuğgeneral François El Hac, başkent Beyrut'un doğusundaki evinden Savunma Bakanlığı'na gittiği sırada bombalı araç saldırısına uğradı. Yakında genelkurmay başkanı atanması beklenen El Hac ve korumaları olay yerinde öldü. Başkanlık Sarayı'nın da bulunduğu Hıristiyan semti Baabda'da sabah 7'de meydana gelen patlamada Hac'la birlikte 5 kişi öldü, 7 kişi yaralandı. Saldırının ardından bölgede dolaştığı tespit edilen kimliği açıklanmayan bir kişi gözaltına alındı.

FETİH EL İSLAM'I BİTİRDİ
Öldürülen El Hac, bu yaz Nahr el Bared mülteci kampında El Kaide bağlantılı köktendinci Fetih El İslam örgütünün çıkardığı isyanı bastırarak büyük başarı kazanmıştı. Lübnanlı yetkililer saldırının ardında da yine bu örgütün olabileceğine dikkat çekti. Öldürülen komutan, ülkede aylardır yaşanan devlet başkanlığı krizinin de kilit isimlerinden biriydi. 23 Kasım'da görevi bitince Devlet Başkanı Emil Lahud'un yerine gelecek isim üzerinde anlaşılamayınca krizi patlak verdi. Ülke yasaları gereği Hıristiyan azınlık Marunilerden olması gereken başkanı için son olarak geçtiğimiz hafta Lahud'un yerine mevcut Genelkurmay Başkanı Michel Süleyman üzerinde anlaşma sağlandı. Süleyman'ın yerine de öldürülen General El Hac getirilecekti. Ancak suikast bu hesapları da alt üst etti...

HİZBULLAH DA KINADI
Saldırıyı iktidardaki Batı yanlısı Fuad Sinyora hükümeti kınadı. Birleşmiş Milletler de seçimin ertelenmemesi çağrısı yaptı. İki yıl içinde öldürülen 9'uncu isim Hac'tan önceki son kurban, eylülde suikaste uğrayan Hıristiyan vekil Antoine Ganem olmuştu.
Haberin fotoğrafları