kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Aralık 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Buz fırtınası ABD'yi felç etti

Yeni Haber
Amerika'nın orta kesimleri ile Ortabatı eyaletlerini hafta başından beri etkisi altına alan buz fırtınası, günlük hayatı felç ederken 1 milyon kişiyi elektriksiz bıraktı. Evlerinin ısıtma sistemi elektrikle çalışan binlerce kişi dondurucu soğuklara, alternatif çözüm arıyor. Oklahoma, Kansas, Missouri, Illinois ve Iowa eyaletlerini vuran buz fırtınası, şu ana kadar 24 kişinin ölümüne yol açtı. Ölü sayısının artmasından korkuluyor.

*ÇARPICI FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

Otoyolların ve karayollarının nerdeyse tamamının buzlanması sebebiyle, çok sayıda kaza meydana geliyor. Yetkililer, bazı bölgelerde meydana gelen ciddi arızalar sebebiyle, elektriklerin yeniden verilmesinin günler alabileceğini belirtiyorlar. Çok sayıda ev şöminelerle ısınırken, bazıları da çözümü evlerindeki gazlı mutfak fırınlarını yakarak buluyor. Sadece Oklahoma eyaletinde yarım milyondan fazla kişi elektrik alamıyor.

Buz fırtınası ulaşımı da büyük oranda etkiliyor. Hafta başından beri sadece Chicago O'Hare Havaalanında 560 uçuş iptal edildi. Diğer uçuşlarda ise büyük rötarlar meydana geliyor.

BUSH, OKLAHOMA'DA 'FEDERAL ACİL DURUM' İLAN ETTİ

Missouri, Kansas ve Oklahoma eyaletlerinde olağanüstü hal ilan edildi. ABD Başkanı George Bush da, Oklahoma'da "federal acil durum" ilan ederek, federal kurumlara, yerel otoritelere destek vermeleri talimatında bulundu. Buz kesen ağaçların elektrik nakil hatları üzerine kırılmalarıyla çok sayıda yangın meydana geliyor.

Sadece, Tulsa ve Oklahoma City'de bundan kaynaklanan 100'den fazla yangın meydana geldi. Normalde yılda ortalama 2 yangına müdahale ettiklerini belirten Durham adlı kasabanın itfaiye yetkilisi, "Bugüne kadar müdahale ettiğimiz yangınlardan fazlasına 3 gün de yetişmek zorunda kaldık" diye konuşarak tabloyu özetledi. Federal Acil Müdahale Dairesi (FEMA), Oklahoma'daki hastaneler, içme suyu tesisleri ve sığınaklar için ilk etapta 50 sanayi tipi jeneratör gönderdi.

KAR FIRTINASI BUGÜN NEW YORK'U VURACAK

Ohio üzerinden gelen alçak basınç sistemi, bugün başta New York olmak üzere Kuzey Doğu eyaletlerinde sezonun ilk büyük kar fırtınasına sebep olacak. Meteoroloji yetkilileri, 5-10 santimetre arasında kar kalınlığı oluşmasını beklediklerini kaydettiler. Öte yandan, Porto Rico yakınlarında oluşan yarı tropik Olga fırtınasının da, kuzeydoğu da hafta sonunda ayrı bir kar fırtınasına sebep olması bekleniyor.