kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
H. Hüseyni

Kosova'ya Sırp hükümeti resti: Gerekirse güç kullanırız

Fikret Aydemir
Bölge hükümeti 'Bağımsızlık için kolları sıvadık', Sırplar 'Gerekirse güce başvururuz' resti çekti. Top artık dün raporu alan BM'de..
Kosova'nın nihai statüsü ile ilgili görüşmeler için verilen süre dün sona erdi. Uluslararası arabulucuların "başarısızdır" damgası vurulan müzakere raporu Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon'a sunuldu. Avrupa'nın saatli bombası Kosova'da artık gerginlik hâkim. Kosova hükümet sözcüsü İskender Hüseyni "Artık kendi yol haritamızı izleyeceğiz. AB ve ABD'nin desteğiyle de bağımsızlığa doğru 3 aylık bir sürece girilecek" dedi. Sırbistan Başbakanlık Müsteşarı Aleksander Simiç ise devlet televizyonundan yaptığı sert açıklamada "BM kararlarına uyulmazsa savaştan başka alternatif kalmaz. Askeri güçle çıkarlarımızı koruruz" diye konuştu.

TEK MUHALİF RUM KESİMİ
AB Dışişleri Bakanları'nın dünkü zirvesinde de Kosova konuşuldu. Zirveye katılan İsveç Dışişleri Bakanı, Kıbrıs Rum kesimi dışında tüm üyelerin Kosova'nın bağımsızlığı konusunda görüş birliğine vardığını söyledi. Uluslararası toplumda Kosova ile ilgili yapılan görüşmelerde gelinen durum sonrası Kosova Parlamentosu'nun Arnavut, Sırp ve Boşnak kökenli vekillerine bölgenin geleceğini sorduk.

'BAĞIMSIZLIK MAYISA KALABİLİR'
Sırp vekil Oliver İvanoviç:
Önümüzdeki aylarda değişen hiçbir şey olmayacak. Kosova'dan çok Rusya ve ABD'nin Kosova'ya ilişkin ne yapacağı daha önemli.
Boşnak vekil Sadik İdrizi: Bağımsızlık ocak ayında Sırbistan'da yapılacak seçimler öncesi olursa oradaki radikal yükselişi körükler. Mayıstan önce bağımsızlık ilan edilebilir.
Arnavut vekil Hudayet Hüseni: Kozmopolit yapımızla AB'nin barışçı ve demokratik ülkesi olabiliriz.
Haberin fotoğrafları