kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 11 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Sarko'nun oyunu

İki müzakere başlığının açılacağı AB-Türkiye toplantısı kriz oldu. Fransız lider rest çekince AB dışişleri bakanları, konuyla ilgili zirve başlığı ve metninden 'üyelik' ve 'katılım' ifadelerini çıkardı Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıya üyelik konferansı yerine 'hükümetler arası konferans' dendi. AB kaynakları 'Süreci etkilemez. Müzakere sürecek' dedi. İngiltere ve Portekiz tepki gösterdi ..
Göreve geldiğinden bu yana "Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde yeri olmadığını" savunan Fransa Cumhurbaşkanı yine yaptı yapacağını. Nicolas Sarkozy'nin resti üzerine Türkiye ile açılacak iki yeni müzakere başlığı metninden "üyelik" ve "katılım" kelimeleri çıkarıldı. Belçika'nın başkenti Brüksel'de toplanan AB dışişleri bakanları, tüketici sağlığını koruma ve Avrupa alt yapıları müzakere başlıkları metni hazırlamıştı.

PORTEKİZ: ETKİLEMEZ
AB-Türkiye arasında önümüzdeki hafta yapılacak görüşmelerin başlığı da "üyelik konferansı" olacaktı. Ancak Fransa restini çekti, sadece başlıktan değil tüm metinden "katılım" ve "üyelik görüşmesi" çıkarıldı. Yerine "hükümetlerarası konferans" dendi. Dönem başkanı Portekiz, "müzakerelerin açılmasında bir engel çıkmaması ve Fransa'nın memnun edilerek itirazlarına son vermesi için" böyle bir adım attıklarını açıkladı.

'İLERLEME OLMADI'
Ancak haber ajansları, gelişmeyi "Türkiye'nin AB'ye katılma hayalleri darbe yedi" başlığıyla verdi. Bir yıl önce aynı amaçla hazırlanan metinde kullanılan ifadenin çıkarılması "darbe" olarak yorumlandı. Bakanların bildirgesinde Türkiye'de son dönemde yaşanan gelişmelere de yer verildi. Cumhurbaşkanlığı seçimi döneminde "e-muhtıra" ve anayasa krizlerinden demokrasinin galip çıkması memnuniyetle karşılandı. Buna karşılık 2007'de siyasi reformlarda çok az adım atıldığına dikkat çekilerek şöyle dendi: "Yolsuzlukla mücadele, azınlık hakları ve kültürel hakların güçlendirilmesi, kadın hakları, çocuk hakları, ordunun sivil kontrolü, yasal reformlar gibi konularda halen çaba gösterilmesi gerekiyor..."

RUM VE KÜRT VURGUSU
Metinde dikkat çekilen bir diğer konu ise Rum kesimiyle ilişkiler oldu. Ankara'dan "Kıbrıs Cumhuriyeti'yle ilişkilerin normalleştirilmesi yolunda ilerleme sağlaması" istendi. Kürt sorununa da gönderme yapılarak "çatışmaların barışçı yollardan çözülmesi ve komşularla iyi ilişkilere adanmışlık" vurgusu yapıldı. Zirve metninde "üyelik" ve "katılım" kelimelerinin çıkarıldığı bir diğer ülke de Hırvatistan oldu. Bakanlar sadece "Brüksel ve Zagreb doğru yolda ilerliyor" demekle yetindi.