kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ahmedinecad

İran petrolde doları terk etti

İran, petrol ticaretinde dolardan vazgeçti. Bu, İran'ın yıllık 60 milyar dolarlık petrol ihracatını başka paralar ile yapacağı anlamına geliyor..
Son dönemlerde uluslararası para birimleri karşısında sürekli değer kaybeden dolar dünya ticaretinde gözden düşmeye devam ediyor. Dünyanın en büyük petrol üretici ülkelerinden biri olan İran artık petrol ticaretinde ABD Doları kullanmayı bıraktı. İran Petrol Bakanı Gulamhüseyin Nozeri, geçtiğimiz yıl petrol ticaretinin dolar dışındaki dövizlerle yapılmasının kararlaştırıldığını hatırlatarak, bundan böyle dolar yerine Euro ve diğer değerli para birimlerinin kullanılacağını ve doların petrol ticaretinden tamemen silindiğini açıkladı. Nozeri, dolardaki aşırı değer kaybı ve güvensizliğin, petrol ihracatı yapan ülkeleri buna mecbur bıraktığını belirtti.

% 65'i EURO'YA KAYDI
İran olarak son Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) toplantısında, petrol satışında güvenli bir dövizin kullanılmasını önerdiklerini ifade eden Nozeri, bunun için kurulan komisyonun gelecek toplantılarda konuya ilişkin görüşünü açıklayacağını belirtti. İran Milli Petrol Şirketi Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Ali Hatibi, iki ay önce, petrolün yüzde 65'ini Euro, yüzde 20'sini de Japon Yen'i ile sattıklarını bildirmişti. İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad da doları 'değersiz bir kâğıt parçası' olarak nitelendirmiş ve OPEC üyelerini petrol satışında dolardan vazgeçmeye çağırmıştı.