kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Afrika Zirvesi'nde Merkel ve Sarkozy ile AB kulisi

BÜLENT AYDEMİR LİZBON
Başbakan Erdoğan, Portekiz'deki AB-Afrika Zirvesi'nde AB ülkelerinin liderleriyle görüştü. Sarkozy ve Merkel ile de bir araya gelen Erdoğan, Türkiye'nin müzakere sürecini konuştu..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Portekiz'in AB Dönem Başkanı olarak ev sahipliğini üstlendiği 2. AB- Afrika Zirvesi'nde AB liderleri ile çeşitli ülkelerin Cumhurbaşkanları ve başbakanlarıyla görüşme fırsatı buldu. BM Eski Genel Sekreteri Kofi Annan, zirve sırasında Erdoğan'ın yanına gelerek K. Irak'ta yaşanan gelişmeleri ve Türkiye'nin sınır ötesi operasyon düzenleyip düzenlemeyeceğini sordu. Erdoğan da hükümetin Meclis'ten sınır ötesi operasyon konusunda yetki aldığını ve sonrasında Genelkurmay'ın siyasi direktifle yetkilendirme sürecini anlattı. Erdoğan, terör örgütünün faaliyetlerine göz yuman ve destek veren ülkelerle ilgili sıkıntıyı dile getirdi.

MÜZAKERE SÜRECİ
Erdoğan, Türkiye'nin AB üyelik sürecinde sürekli engel çıkaran Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ile de bir araya geldi. Görüşmede Türkiye ile AB arasındaki teknik müzakere sürecine ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. Başbakanlık kaynakları, görüşmenin verimli geçtiğini, olumsuz olarak nitelendirilebilecek bir durum yaşanmadığını söyledi. Erdoğan ile Almanya Şansölyesi Angela Merkel görüşmesinin de ağırlıklı konusu AB üyeliği oldu. Merkel, Başbakan Erdoğan'ı şubatta Almanya'da düzenlenecek olan Güvenlik Konferansı'na onur konuğu olarak davet etti. Erdoğan, ayrıca İspanya Başbakanı Zapatero ve İtalya Başbakanı Prodi ile de görüşme fırsatı buldu.

KARAMANLİS'TEN TEŞEKKÜR
Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis Erdoğan ile görüşmesinde, Ege'de düşen Yunan jetinin pilotunun Türk hücumbotu tarafından kurtarılması nedeniyle teşekkür etti. Erdoğan'ın Afrika liderleriyle görüşmelerinde ana temayı, Türkiye'nin Afrika ile ilişkilerinin yanı sıra Afrika açılımı oluşturdu.