kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erdoğan AB-Afrika zirvesinde

Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Portekiz'in başkenti Lizbon'da düzenlenen 2. Avrupa Birliği-Afrika zirvesine katıldı.

AB-Afrika zirvesi için dün Lizbon'a gelen ve akşam liderler için zirve yemeğine katılan Erdoğan, bugün de Expo 98 Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen zirvenin açılış toplantısına katıldı. Türkiye, AB'ye üyelik için müzakere süreci devam eden Makedonya ve Hırvatistan ile birlikte zirveye gözlemci statüsüyle davet edilmişti.

İstikrar, kalkınma, göç ve ekonomi konularının ele alınacağı zirveye, 82 ülkeden 42 devlet başkanı, 32 de başbakan katılıyor. Zirvede Libya lideri Muammer Kaddafi, taktığı güneş gözlüğü ile gazetecilerin ilgi odağı oldu.
Zirveye AB tarafından Fransa'dan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Almanya'dan Başbakan Angela Merkel, İtalya'dan Başbakan Romano Prodi, Yunanistan'dan Başbakan Konstantin Karamanlis, İspanya'dan Başbakan Jose Luis Rodrigez Zapatero, Danimarka'dan Başbakan Anders Fogh Rasmmussen'in yanı sıra AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ve AB Ortak Dış Politika ve GüvenlikYüksek Temsilcisi Javier Solana da katılıyor.

Afrika tarafından ise Kaddafi'nin yanısıra Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ve Zimbabwe Devlet Başkanı Robert Mugabe önemli isimler katılıyor.

Öte yandan Erdoğan'ın, Afrika Birliği Komisyonu Başkanı Alpha Ömer Konare ile görüştükten sonra fazla durmayarak zirveden ayrılacağı belirtildi.

CİHAN