kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Aralık 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Çalışana haksızlık

Yeni Haber
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Ali Metin Polat, 1 Ocak 2008'den itibaren "vergi iadesi" yerine getirilen "asgari geçim indirimi" uygulaması ile yüksek ücret alanların adeta cezalandırıldığını bildirdi.

Dünyadaki uygulamaların tersine matrah yerine vergiden indirime gidildiğine işaret eden Polat, "İyi yetişmiş nitelikli eleman adeta cezalandırılmaktadır" dedi. Polat, uygulamanın denetlenmesinde sorunlar yaşanacağını, 22 yıldır uygulanan belge sisteminin ortadan kaldırılmasıyla kayıt dışlıkla mücadelenin de sekteye uğrayacağını vurguladı.

Ali Metin Polat yaptığı açıklamada, "Gelişmiş ülkelerde matrahtan indirim yoluna gidilerek uygulanan asgari geçim indirimi, bizde vergiden indirimi esas aldığı için, ekonomiye çok büyük katkı sağlayan iyi yetişmiş eleman aleyhine olacak, orta ve yüksek düzeyde ücret alan bu elemanlar haksızlığa uğrayacaktır" dedi.

1 Ocak 2008'den itibaren asgari ücretin yıllık brüt tutarının çalışanın kendisi için yüzde 50'si, çalışmayan eşi için yüzde 10'u, çocuklardan her biri için ayrı olarak ilk iki çocuk için yüzde 7.5'i ve diğerleri için yüzde 5'i oranındaki tutarın vergiden muaf tutulacağını belirten Polat, bu uygulamanın denetlenmesi ve kişilerin özel durumlarındaki değişikliklerin izlenmesinin mümkün gözükmediğini vurguladı.

Polat, uygulamanın yüksek ücret alanları cezalandırdığına işaret ederek, şöyle dedi:

"Aylık vergi matrahı 4 bin YTL olan eşi çalışmayan, iki çocuklu ücretli bir kişi, eski sisteme göre 2 bin 151 YTL vergi iadesi alabilecekken, yeni uygulamayla, 2007 yılında geçerli olan aylık 585 YTL asgari ücret tutarı dikkate alındığında yıllık 789,75 YTL asgari geçim indirimi tutarı, yani vergi avantajı sağlayabilecektir. Yüksek ücret alanlara haksızlık yapılmasını anlamak mümkün değildir. Bu ekonomimizin büyük ihtiyaç duyduğu birikimli, deneyimli ve nitelikli elemanlar açısından büyük bir haksızlık ve cezalandırmadır."

(ANKA)