kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 7 Aralık 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül: Soyumuz sopumuz bir ama ayrı devletlerdeyiz

AHMET DİRİCAN AŞKABAT
Türk cumhuriyetleriyle ilişkileri geliştirme hedefini öncelikleri arasına alan Gül, 7 yıl sonra Türkmenistan'a gelen ilk Türk cumhurbaşkanı oldu. Gül, kardeşlik mesajları verdi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Gül: Soyumuz sopumuz bir ama ayrı devletlerdeyiz
Köşk'e çıktıktan sonra Orta Asya Türk cumhuriyetleriyle ilişkileri geliştirme hedefini öncelikleri arasına alan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu coğrafyada ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdiği Türkmenistan'da kardeşlik mesajları verdi. Gül, 7 yıl sonra bu ülkeye gelen ilk Türk cumhurbaşkanı oldu. Abdullah Gül, Türkmenistan Cumhurbaşkanı'na "Değerli kardeşim" diye hitap etti ve "Aslında ata yurdumuzu ziyaret ediyor olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Türkmen ve Türk, aynı millet; soyumuz, sopumuz, dilimiz, dinimiz aynı fakat ayrı devletlerde yaşıyoruz" dedi. Türkmenistan Cumhurbaşkanı Bedrimuhammedov da, Gül'e, aynı şekilde "Kardeşim" diye hitap etti ve ilişkilerin geliştirilmesine vurgu yaptı.

YENİ DÖNEM BAŞLIYOR
Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992'de bağımsızlığını ilan eden Türkmenistan ile Türkiye arasındaki 15 yıllık diplomatik ilişkiler dikkate alındığında geride kalan 7 yıllık sürede ikili ilişkiler düşük düzeyde kalmıştı. Türkmenbaşı, 1999 Ekim ayında, dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'i, Aşkabat'ta basının önünde "Türk politikacıları halkının çıkarlarını düşünmüyor" sözleriyle adeta azarlamıştı. Bu tarih, iki ülke arasındaki ilişkilerin geriye gidişinin başlangıcı olarak görülüyor. Cumhurbaşkanı Gül'ün, 2007 Şubat ayında göreve gelen Türkmenistan'ın Cumhurbaşkanı Gurbanguli Bedrimuhammedov ile görüşmesi ise ikili ilişkilerin canlandırılmasına dönük bir fırsat olarak değerlendiriliyor. İki cumhurbaşkanı, dün Başkanlık Sarayı'nda iki kez baş başa görüştü.

'KARDEŞİM' DİYE SESLENDİ
Görüşmelerde iki ülke hükümetleri arasında komisyon kurulması kararlaştırıldı. Aralarında iki ülkenin ulaştırma, eğitim, sanayi ve enerji bakanlarının bulunacağı komisyonun gündemindeki ilk konu, Hazar Denizi kıyısında bulunan "turizm bölgesi" ve "serbest ticaret bölgesi"ne Türk işadamlarının yatırımları olacak. Türkmenbaşı döneminde temelleri atılan bölgeye 1 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanıyor. Uzun yıllardan beri pek ilerleme sağlanamayan Türkmen doğalgazının İran üzerinden Türkiye'ye ulaştırılması ve Avrupa pazarlarına satışı ile ilgili proje de gündeme geldi. Gül, bugün Daşoğuz'a geçerek Çalık Grubu'nun inşa ettiği elektrik santralini açacak.

GÜL, ABD YOLCUSU
Öte yandan Beyaz Saray, 9 yıl aradan sonra Türkiye Cumhurbaşkanı'nı ağırlamaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ziyaretinin resmi tarihinin Beyaz Saray tarafından açıklanması beklenirken, görüşmenin iki ülke ilişkilerinde, başta PKK olmak üzere başlayan işbirliğine ivme kazandırması bekleniyor.