kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Fehmi ve Yahir, yakılan evlerinin durumunu anlattı. Köprüden geçenler ise sadece liseli kızlar oldu...

'Dostlarımızla aynı kentte ayrı kaldık'

İLİŞKİLİ HABERLER
'Dostlarımızla aynı kentte ayrı kaldık'
Kosova'da yaşanan gerginliği ve bölünmüşlüğü Mitroviça köprüsünde somut olarak görmek mümkün. İbre nehri üzerindeki köprü, aynı adı taşıyan Mitroviça kentini ikiye bölmüş durumda. Kosova'nın en büyük sorunu olan işsizliğin en yoğun olduğu bu kentin kuzey ve güneyinde insanlar sokaktan taşıyor. Ancak köprüden geçen tek bir kişi bile yok! 17 Mart 2004'te Arnavutların kuzeye saldırma" girişimi 3 gün süren çatışmalara yol açtı. Bunun üzerine NATO müdahale etti ve köprünün kontrolü KFOR'a bağlı Fransız askerlere verildi. İki tarafın halkı da birbirinin "bölgesine" adım atmamaya başladı. İşte görünmez sınırlarla kenti, ülkeyi bölen Mitroviça köprüsünün iki yakasında Sırplar, Arnavutlar ve Boşnaklarla görüşmelerde gerginliğin had safhada olduğu ortadaydı.

'SİYASET BİZİ AYIRDI'
Zoran Mlacoviç.
Sırp. Köprüden geçişlerin serbest bırakılması halinde bile güneye gidemeyeceğini söylüyor. "Hayatımda hiç kimseye en ufak bir kötülük yapmadım. Ama karşıya geçmekten korkuyorum. Belki biri eski kininden ötürü bana saldırır diye çekiniyorum" diyor.
Yovan Çeroyina. Sırp. "Politika insanları ayrı düşürdü. Aynı kentte yaşamamıza rağmen arkadaşlarımızdan ayrı kaldığımız için çok üzülüyoruz. 42 yıl çalıştım, şimdi 180 euro emekli maaşı alıyorum. Hayat pahalı, maaşlar çok düşük. Bir de bu gerginliği yaşıyoruz" diye konuşuyor.
Fehmi Husenaj ve Yahir Demaku. Arnavutlar. 1999 olaylarında kentin kuzeyinde bulunan evleri yakılmış. "Aradan geçen bunca zaman sonra bile evimize henüz gitmiş değiliz" diyorlar.
Vasviye Berişa. Boşnak. 1999'dan sonra 4 kardeşinin İstanbul'a yerleştiğini anlatıp "Kuzeyde bir Boşnak mahallesi var. Oraya insanlar gidip gelebiliyor. Ama diğer insanların karşıdan karşıya geçmeleri geçen bunca zaman sonra bile pek mümkün görünmüyor" diyor.
Haberin fotoğrafları