kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Baykal: Türkiye kuşatma altında

Bütçe görüşmelerinde hükümetin son dönem icraatını eleştiren Baykal, "Türkiye büyük bir kuşatmanın altında, rota değiştiriliyor" dedi..
Meclis Genel Kurulu'nda, 2008 yılı bütçesi ile ilgili görüşmeler rejim tartışmalarına sahne oldu. Hükümetin demokrasi anlayışının "Ben çoğunluğum, her istediğimi yaparım" olduğunu öne süren CHP lideri Deniz Baykal, "Yolsuzluklar, adam kayırma, peşkeş çekme, yandaş medya yaratma çabaları demokrasimize ciddi darbe vuruyor" dedi. Konuşması başlamadan kısa bir süre önce Genel Kurul'a gelen ve "Demokrasinin ahlakı, kültürü, terbiyesi vardır" diyen Baykal, "Dayatma kültürü ile demokrasiyi işletmek mümkün değildir. Siyasi rejimimizin temelini tehdit eden bir anlayış, acımasızca bir yaklaşım giderek yaygınlaştırılıyor. Kurum ve kuruluşlar sindiriliyor, baskı altında tutuluyor. Medyanın görevlerini özgürce yapmasını sağlayan yapılara darbe vuruluyor. Tepki göstermesi gerekenler susturuluyor" şeklinde konuştu.

YARGIYA TERTİP KURULDU
İktidarın, 4060 hâkim ve savcı kadrosunu dolduracağını, çıkan yasanın ibret ve suçüstü belgesi olduğunu savunan Baykal, "Listeler elde dolaşıyor. Yargıtay'a bir hâkim seçileceği zaman isimler cepten cebe dolaşıyor. Mülakatı kim yapacak? AKP bürokratları" dedi. Hâkim ve savcılara mülakat getiren yasayı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün jet hızıyla onaylamasını da eleştiren Baykal, "Ayağının tozuyla onayladı. Bir sürü hukuk uzmanı var. Bunlara 'şunu bir inceleyin' deme gereği duymuyor. Üzülerek söylüyorum, Çankaya, siyasetin üstünde, anayasaya bağlı, gerektiğinde hükümete 'dur' diyebilecek bir merci olmaktan çıkmıştır" iddiasında bulundu. Baykal, Cumhurbaşkanı Gül'ün YÖK ile tartışma yaratan "kara çarşaf" açıklamasına tepki göstererek, şöyle dedi: "Bir propagandanın parçası, öncüsü gibi açıklıyor bunları. Bu, Türkiye'nin çok büyük bir kuşatmanın altında olduğunu gösteriyor. Adliyesi, eğitimi, yargısı kuşatma altında. Türkiye çok sıkıntılı bir döneme sürükleniyor. Türkiye yeni bir rotaya çekilmek isteniyor. Bu kaygı verici. Dışarıdan Türkiye'ye bakanlar artık 'çağdaş, laik, Atatürk Cumhuriyeti' diye bakmıyor. 'Ilımlı İslam Cumhuriyeti' bir ülke diye bakıyor."