kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 5 Aralık 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İLK İKLİM MÜLTECİLERİ... Papua Yeni Gine'deki Carteret adalarında yaşayan 3 bin kişi, sular altında kalma tehlikesi yüzünden adayı terk edecek.

Su yükselecek, 3 bin kişilik adayı yutacak

DIŞ HABERLER
Bali'de düzenlenen Birleşmiş Milletler İklim Konferansı'nda suların yükseleceği ve ada devleti Endonezya ile üç bin kişinin yaşadığı Carteret Adaları'nı 'yutacağı' uyarısı yapıldı..
Endonezya'nın Bali Adası'nda pazartesi günü start alan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı 12 gün boyunca 190 ülkeden 10 bin hükümet yetkilisi ve çevreciyi ağırlayacak. Zirvede öncelikle, su seviyesinin yükselmesi sonucu başta Endonezya olmak üzere ada devletlerinin büyük tehlike altında kalacağına dikkat çekildi. 2035 yılında Endonezya'nın başkentinin bile sular altında kalmasının beklendiği de vurgulandı. Aynı şekilde, 226 milyonluk Endonezya nüfusunun yarısının yaşadığı Cava Adası'nın en büyük 3 şehrinin de sular altında kalması riski bulunuyor. Su seviyesinin yükselmesi halinde Endonezya'nın 2 bin adasının sular altında kalacağı da belirtildi. Endonezya gibi büyük bir çevre felaketi ile karşı karşıya olan diğer bir ada devletiyse, Papua Yeni Gine'deki Carteret Adaları... Adanın üç bin sakini gel-git seviyesinin sürekli yükselmesi nedeniyle tarım imkânları kalmadığı için adaları terk etmeye hazırlanıyor. Ancak maddi durumları çok kötü olan ada halkı, bunun için gelişmiş ülkelerden yardım bekliyor.
Haberin fotoğrafları