kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Uçan kaleler' geliyor

Yeni Haber
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) düzenleyeceği askeri harekatlara güç kazandırmak amacıyla Chinook (CH-47) tipi dev nakliye helikopterlerinin alınması planlanıyor.

Ordunun ağır nakliye helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere yapılacak ihale çerçevesinde, aday firmalardan Teklif Talebi isteneceği, projenin bir numaralı adayının ise Boeing üretimi CH-47 Chinook tipi helikopterler olduğu belirtiliyor.

Halen 16 ülke tarafından kullanılan ve dünyanın en etkili ağır nakliye helikopterlerinin başında gelen Chinook helikopterleri, çift motor ile gelişmiş rotor (helikopterlerin pervanelerini sağa, sola, arkaya ve ileriye doğru hareket ettiren sistem) sistemine sahip bulunuyor.Arka taraftaki rotor hem kalkmayı hem de ilerlemeyi sağlıyor. Saatteki maksimum hızı 315 km olan Chinook'un ana görevleri, askeri birlik, topçu ünitesi ve mühimmat taşımak.

''Uçan Kale'' olarak da isimlendirilen Chinook helikopterleri, çelik halatlarla, uzun menzilli ağır top, jeep ve kamyon dahil ağır askeri araçlar ve F-16 savaş uçağını dahi taşıyabiliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri, yük taşıma ihtiyacını bugüne kadar Blackhawk ve Cougar tipi helikopterleriyle sağladı.Ancak, Chinook dışındaki genel maksat helikopterlerinin asker ve askeri mühimmat taşıma kapasitelerinin yeterli olmadığına işaret ediliyor.Chinook tipi ağır yük helikopterleri ise 60 askerin yanı sıra çok ağır yükleri uzun mesafelere götürebiliyor.

Savunma sanayi uzmanlarına göre, gerek bakım maliyetlerinin daha düşük olması, gerekse Türkiye coğrafi yapısına uygun olması nedeniyle, Chinook
modelinin tercih edilmesi olasılığı ağır basıyor.Chinook helikopterleri, gece ve gündüz her türlü hava koşulunda uçuşa olanak sağlayacak ileri teknoloji ürünü cihaz ve kendisini koruyacak silah donanımına da sahip bulunuyor.

AĞIR NAKLİYE HELİKOPTERLERİNİN ATASI

Chinook'lar ağır nakliye helikopterlerinin bir anlamda atası olarak da kabul ediliyor. 1960'lı yılların başında geliştirilen Chinook, her türlü iklim koşulunda görev yapabiliyor.

Söz konusu helikopterlerin ABD ordusunda, 2030'lara kadar görev yapması planlanıyor.Chinook helikopterleri, Pakistan depremi başta olmak üzere, birçok doğal felaket bölgesinde, çok sayıda yaralıyı hastanelere taşıyarak ağır nakliye helikopterlerinin afet dönemlerindeki önemli rolünü de ortaya çıkarmıştı.

AA