kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Ahmet Gülabi Dere

Aranan PKK'lı Dere Kürt Konferansı'nda

Serpil AYGÜN - Fikret AYDEMİR / BRÜKSEL
Avrupa Parlamentosu'nda yapılan konferansa Türkiye'nin Belçika'dan iadesini istediği, kırmızı bültenle aranan Ahmet Gülabi Dere de katıldı..
Belçika'nın başkenti Brüksel'de, bir süre önce ölen yazar Mehmed Uzun anısına düzenlenen "AB, Türkiye ve Kürtler" konulu konferans Avrupa Parlamentosu'nda dün başladı. Konferansa Türkiye'nin Belçika'dan iadesini istediği Ahmet Gülabi Dere de katıldı. Terör örgütü PKK'nın lobisini yapan Dere'nin iade talebine rağmen Avrupa Parlamentosu'ndaki toplantıya katılması dikkat çekti. PKK'nın isim değiştirerek Kongra Gel adını aldığı toplantıya da katıldığı ileri sürülen Dere, geçtiğimiz hafta yine Avrupa Parlamentosu'nda bir basın toplantısı düzenleyerek "Kürt Konferansı" hakkında bilgi vermişti. PKK ve yakın ilişki içinde olduğu "Kürdistan Ulusal Kongresi" (KNK) üyesi Dere 20 yıldır AB ülkelerinde yaşamasına rağmen Türkiye'nin iade talebine Belçika'nın vereceği cevap merakla bekleniyor. Avrupa Parlamentosu'nun, Dere'ye Avrupa Parlamentosu'na girip toplantıya katılması için akreditasyon kartı verdiği belirtildi. Konferansa ayrıca, Avrupa ülkelerine iltica eden eski DEP milletvekilleri de katıldı.

ZANA: AB ETKİN OLMALI
Öte yandan eski DEP milletvekili Leyla Zana konferansta yaptığı konuşmada, "Türkiye'de Kürt sorununun çözümünde anahtar ve kilit var, ama önemli olan anahtarın nasıl kullanıldığı" dedi. Zana, "Sorun yalnızca sosyo-ekonomik bir konu olarak algılanmamalı; söz konusu olan bir kimliksizleştirme sorunudur. Kürt sorununun barışçıl ve adil çözümünde, 1998'de yakalanan nokta önemliydi. Bu düzeye dönülmeli. Sorunun çözümü Türkiye'nin kendi iç dinamiklerine bırakılmamalı. AB daha etkin olmalı" diye konuştu. Komünist Partisi'nden Francis Wurtz ise DTP konusunda şu yorumu yaptı: "DTP'nin kapatılması Türkiye AB ilişkilerinde bir geriye dönüş olur. Bu, Türkiye-AB ilişkilerinde bir kırmızı çizgi oluşturuyor."

DEMİRTAŞ: DÖNECEĞİM
Konferansa DTP'li Ahmet Türk ve Nurettin Demirtaş'ın yanısıra Ankara Üniversitesi'nden Prof. Doğu Ergil de katıldı. Bu arada toplantıya katılan DTP Genel Başkanı Nurettin Demirtaş konferansın ardından Türkiye'ye döneceğini söyledi.