kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Sivil Havacılık Genel Müdürü Arıduru büyük ekranda zorunlu rota ve uçağın düştüğü yeri ayrıntılı olarak gösterdi.... Düşen uçağın kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazları da toplantıda gösterildi.

Rotadan saptı

Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, düşen uçağın zorunlu olarak izlemesi gereken güzergâhtan saptığını açıkladı. "Kara kutuların deşifresini beklemek zorundayız" dedi..
Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru, Isparta'da 57 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazada uçağın, zorunlu olarak izlemesi gereken güzergahtan saptığını doğruladı. Pilotun, kısa yolu tercih ederek 4.5 dakika kazanmak istediği yolundaki soru üzerine Aliduru, "Bizim yorum yapma lüksümüz yok. Biz somut kanıtlara ulaşıp, kamuoyu ile paylaşırız" dedi. Arıduru, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdür vekili Orhan Birdal, Kaza-Kırım Heyeti'nde görevli Fedirun Seren, Isparta uçak kazasıyla ilgili ilk tespitlerini açıkladı.

* Havalimanında yer alan seyrüsefer cihazları aktif haldedir. Kalibrasyon testleri usul ve zamanına uygundur. Havalimanına ait notam (sınırlama) yoktur.

* Meteorolojik incelemelerde kazaya neden olacak durum yoktur.

* Hava trafik ünitesi ses kayıt cihazı faaldir. Sesler, 5 kuvvetinde anlaşılır şekildedir (çok net), fonda başka bir frekans, radyo girişi yoktur.

* Uçağın hava trafik üniteleri ile haberleşmesinde çarpma anına kadar hiçbir sorun yoktur.

* Uçuş ekibince hava trafik ünitelerine bildirilmiş herhangi bir anormal durum raporu bulunmamaktadır.

* Kule tarafından uçağa verilen meteoroloji raporları kontrol edilmiştir. Her şeyin normal yöntemlerine göre sağlandığı tespit edilmiştir.

* Arama kurtarma faaliyetleri Isparta kule görevlileri tarafından usul ve esaslarına uygun olarak başlatılmıştır.

* Uçağın çarpma anına kadar motorlarının faal olduğu belirlenmiştir.

* Uçağın iniş takımlarının açık olduğu görülmüştür.

* Havada bir yangın veya sabotaja yönelik hiçbir bulgu saptanmamıştır.

* Uçuş ekibi için alkol, uyuşturucu gibi testler adli tıp kurumları tarafından başlatılmıştır.

KARA KUTULARI DA GETİRDİ
Arıduru, Kaza Kırım Heyeti'nin, kamuoyunda kara kutu olarak bilinen CVR ve FDR cihazlarına ulaştığını belirtti. Bu cihazların çözümlemesiyle ilgili prosedürün başlatıldığını belirten Arıduru, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün 4 uzmanı eşliğinde kara kutunun bu alanda donanımlı bir laboratuvarda çözüleceğini kaydetti. Bu işlem 5 Aralık'ta başlayacak.