kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Aralık 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Erkeklik hormonunuz düşük mü test edin!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
'Testosteron seviyemizin düştüğünü nasıl anlayacağız?' sorusuna doğru bir yanıt verebilmek için şu soruları samimi olarak yanıtlamak gerekiyor:

* Cinsel isteğinizde azalma var mı?
* Enerji eksikliği, halsizlik, yorgunluk veya bitkinlik hissediyor musunuz?
* Güç ve/veya dayanıklılığınızda azalma oldu mu?
* Boyunuz kısaldı mı?
* Hayattan daha az zevk almaya başladığınızı düşünüyor musunuz?
* Üzüntülü, hüzünlü, depresif, endişeli, aksi, hırçın, çabuk sinirlenen biri haline mi geldiniz?
* Sertleşme sorunu yaşıyor musunuz?
* Egzersiz performansınız azaldı mı?
* Yemeklerden sonra uyukluyor musunuz?
* İş performansınızda azalma var mı?

Eğer 1 ve 7. sorulara 'EVET' yanıtı verdiyseniz ya da yukarıdaki 10 sorudan en az 3'üne 'EVET' dediyseniz, testosteron seviyeniz düşük olabilir. Bu durumda testosteron seviyenizi ölçtürmenizde yarar vardır.

DEPRESYON SEBEBİ!
Testosteron azaldıkça, kişinin kendini iyi hissetme duygusu da azalır. Kişide depresif bir ruh hali ve yorgunluk, halsizlik gibi yakınmalar oluşmaya başlar. Bazılarında sinirlilik, alınganlık, öfke atakları da görülebiliyor. Testosteron azaldıkça uykunun kalitesi bozuluyor, uyku bölünmeleri, uyku derinliğinde azalma, uyku süresinde kısalma gibi belirtiler ortaya çıkıyor. Testosteronu azalan erkek eskisinden daha fazla terlemeye başlıyor. Ateş basması bile görülebiliyor. Testosteron azaldıkça kas güçsüzlüğü, kemik yoğunluğu azalması, ağrılar, sızılar uç vermeye başlıyor. Bütün bunlar yetmezmiş gibi yağsız vücut kitlesinin azalması, özellikle karın ve belde yağ toplanması erkeği daha da huzursuz yapıyor. İşin en kötü yanı ise cinsel arzunun yani libidonun kaybıdır. Libido kaybı cinsel aktivitede azalmaya ve cinsel istekte düşmeye yol açıyor. Düzenli cinsel hayat yerini, 'Olsa da olur, olmasa da' gibi düşüncelere, 'Bugün değil, yarın belki' şeklinde ertelemelere, 'Biraz hastayım' gibi sığınmalara veya başka bahanelere bırakıyor. Dahası ereksiyon kalitesinde ve sıklığında da azalma gözleniyor. Tüm bu gelişmeler erkekleri daha da bunaltıyor ve durumu daha da zorlaştırıyor.
Haberin fotoğrafları