kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 3 Aralık 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Mahmut Sancak
Dünyadan

AB'li 7 ülke nükleer enerji kullanmıyor

Büyük resim için tıklayın
NÜKLEER enerji kullanımında yaşanan kararsızlığı özellikle Avrupa Birliği'nde (AB) görmek mümkün. Birliğe üye 7 ülke Danimarka, Yunanistan, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Avusturya ve Portekiz enerji üretimleri için nükleer teknolojiyi kullanmıyor.
İspanya 1984 yılında aldığı kararla nükleer enerji kullanımını kademeli olarak durdurma kararı aldı. İngiltere ise son 20 yılda yeni santral inşa etmedi.
Almanya 1998 yılında aldığı kararla önümüzdeki 20 yıl içerisinde nükleer santrallerini kapatıp oluşacak açığı yenilenebilir enerji teknolojileriyle kapatmayı planladığını duyurdu.
Belçika'da aynı Almanya gibi nükleerden ayrılma planları yapıyor. AB bünyesinde en farklı tutumu ise İtalya ve Fransa sergiliyor. İtalya elindeki dört adet nükleer santrali 1986 yılında Çernobil'de yaşanan felaketin ardından kapama kararı aldı.
Ancak ülke nükleer santrallerinin kapanmasıyla oluşan enerji açığını kapatamayınca 2002 yılında tarihinin en zorlu enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. İtalyanlar şu sıralar elektrik ihtiyaçlarının yüzde 85'ini dışarıdan alıyor.
İtalya'ya elektrik satan ülkelerin başında ise Fransa geliyor. Ülke elektrik ihtiyacının yüzde 78'ini nükleerden karşılıyor. Fransa bu oranla dünyada elektrik enerjisini nükleerden kazanan bir numaralı ülke durumunda.