kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Aralık 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Operadan gelen Aydın Gün, İKSV'ye uzun yıllar hizmet verdikten sonra Cemal Reşit Rey Konser Salonu Genel Sanat Yönetmenliği'ni de üstlenmişti.

İKSV'nin aydın yüzü soldu

Evrim ALTUĞ
İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kurucularından, tanınmış operacı Aydın Gün'ü iki gün önce Berlin'de yitirdik..
1973 yılında İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın kurucuları arasında yer alan Aydın Gün, 30 Kasım 2007 Cuma günü, hayatını ve çalışmalarını sürdürdüğü Berlin'de vefat etti. 1974 - 1993 yılları arasında Uluslararası İstanbul Festivali'nin Genel Müdürü olarak İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın yaptığı birçok etkinliğin öncüsü oldu. Gün, 20 yıl süreyle Uluslararası İstanbul Festivali'nin sanat yönetmenliğini yapmış, İstanbul Bienali'nin ilk yılları sayılan Çağdaş Sanat Sergileri'ni o başlatmıştı.

SAYGIDEĞER BİR İNSAN
Gün'ün kaybı üzerine SABAH Pazar'a bir açıklama yapan İstanbul Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Şakir Eczacıbaşı, "Aydın Gün, vakfimızın ilk yıllarında, çok zor koşullar altında yapılan festivallerin başında, bu görevi yıllarca başarıyla yürütmüştü. Saygıdeğer bir insandı, her açıdan bir sanat adamıydı. Vakfimıza yakınlığını son yıllara kadar sürdürdü. Kendisini yitirdiğimiz icin çok üzülüyoruz." derken, İKSV Genel Müdürü Görgün Taner de şunları belirtti: "Aydın Gün, her şeyden önce bir kültür ve sanat adamıydı. Yumuşak, uzlaştırıcı ve her zaman çözüm pesinde koşan kişiliği, müthiş sanatsal vizyonu ve geniş görüşlülüğü, bana her zaman örnek olmuştu. İstanbul Festivalleri ve Bienali'nin bugünkü başarısında Aydın Gün'ün büyük emeği vardır." İKSV'deki görevinin ardından Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nun genel sanat yönetmenliğini üstlenen Aydın Gün, 1990'larda Yapı ve Kredi Bankası AŞ'de kültür-sanat danışmanı olarak çalıştı. 1917 yılında Adana'da doğan ve müzik eğitimine Ankara Devlet Konservatuarı'nda devam eden Aydın Gün, 1941'de bu okulun ilk mezunları arasında yer aldı. Türk operası ve konservatuarının kurucusu sayılan Carl Ebert'in 1942'de sahneye koyduğu, Türkiye'deki ilk opera gösterisi olan Puccini'nin Madame Butterfly adlı eserinde oynayan Aydın Gün 1959 yılında bugünkü İstanbul Devlet Opera ve Balesi olan İstanbul Şehir Operası'nı kurdu; 1965'te önce Ankara Devlet Operası Başyönetmenliği'ne, ardından Atatürk Kültür Merkezi'nin tamamlanması üzerine İstanbul Devlet Opera ve Balesi Başyönetmenliği'ne atandı. Ankara ve İstanbul Devlet Konservatuarları'nda da 25 yıl süreyle ders veren Aydın Gün, yakın dostu Leyla Gencer'in adını taşıyan Uluslararası Leyla Gencer Şan Yarışması'nın da fikir babası ve kurucuları arasındaydı. İtalya Cumhurbaşkanlığı'nın Commendatore nişanı, Avrupa Konseyi Kültür Ödülü (1974), Çekoslavakya'nın Smetana Ödülü (1975)'nü alan Aydın Gün 1988 yılında Devlet Sanatçısı unvanıyla onurlandırıldı. 1990'ların sonunda eşi Azra Gün ve oğlu ressam Mehmet Gün'le Berlin'e yerleşen Aydın Gün, kültürel ve sanatsal alandaki çalışmalarını Berlin'de sürdürüyordu.