kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kimi aşkı için dağları deler kimi de okul yaptırır

İş dünyasının renkli kişiliği Akın Öngör, 33 yıllık evliliğinde eşinin kendisinden istediği ilk şeyi ikiletmeden gerçekleştirdi. Öngör, Manisa Akhisar'da eşinin adına 2.6 milyon dolara yaptırdığı Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi'ni Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladı..
Üst düzey yöneticiliğini yürüttüğü 1990'dan 2000 yılına kadar Garanti Bankası'na, 'dünyanın en iyi küçük bankası' ve 'Avrupa'nın en saygın 50 firmasından biri' unvanını kazandıran, bu nedenle yaşamı Harvard Business School'da anlatılan Garanti Bankası Eski Genel Müdürü Akın Öngör, şimdi de eğitime el attı. İş dünyasındaki başarıları ve renkli kişiliğiyle bankacılık sektöründe efsaneleşen Öngör, şarap üretmeye başladığı Manisa Akhisar'da, eşinin isteği üzerine 2.6 milyon dolarlık okul yaptırıp Milli Eğitim Bakanlığı'na bağışladı. Üstelik okula eşi Gülin Hanım'ın adını vererek... Eşinin 33 yıllık evlilikleri boyunca daha önce kendisinden hiçbir şey istemediğini anlatan Öngör, "Gülin, henüz hayattayken adının bir okula verilmesini istediğini söyledi. Ben de elimden gelenin en iyisi yapmaya çalıştım," diyor. Okul maliyetinin 400 bin dolarını Garanti Bankası karşılamış. Öngör, okula Serdar Bilgili'nin 45 bin dolarlık fotoğraf atölyesi, Atilla Türkmen'in ise yine 45 bin dolarlık tekstil laboratuarı kurduğunu da belirtiyor.

740 ÖĞRENCİ VAR
Eyül ayında 740 öğrencinin ders başı yaptığı 3 bin 300 metrekarelik Gülin Öngör Anadolu Kız Meslek ve Kız Meslek Lisesi, özel okullara taş çıkaracak nitelikte bir yapıya sahip. Yapımında, depreme dayanıklı özel malzemelerin kullanıldığı bina, doğalgazla ısıtılıyor. En son teknolojinin kullanıldığı lisede, kızlar hem ev eğitimi ve yönetimini öğreniyor hem de mesleki bilgiler ediniyorlar. Öğrenciler tüm gün boyunca bilgisayar laboratuvarlarında internetten de yararlanabiliyor. Bilgisayar, grafik tasarım, yabancı dil, tekstil, gıda ve ağırlama, el işleri ve pedogoji alanında eğitimin verildiği okul, ilk mezunlarını dört yıl sonra verecek. Kendi adına okul yaptırma fikrinin yaklaşık 10 yıl önce aklına geldiğini, ancak düşüncesini kimseyle paylaşmadığını söyleyen Gülin Öngör, konuyu eşine nasıl açtığını şöyle anlatıyor: "Bir gün 'Senden bir şey istiyorum. Adım sadece kızların okuduğu bir okulda olsun,' dedim. Verdiği tepki çok şaşırttı. O dakika hemen birilerini aramaya, önerilerde bulunmaya başladı. Ne olduğunu anlayamadan okul tamamlandı. Bu kadar büyük bir okul beklemiyordum. Akın'ın olanaklarını ilk kez kullanıyorum. Yaşarken adınızın bir okula yazılması tarif edilemez bir mutluluk veriyor. Kızları okulun içinde cıvıl cıvıl koşarken gördüğümde ise göz yaşlarıma hakim olamadım." İki çocuk sahibi olan Öngör çifti, artık 740 çocuğa anne-babalık ediyor. Çünkü okulu Milli Eğitim Bakanlığı'na teslim etmelerine rağmen, öğrencilerle ilgilenmeyi sürdürüyorlar. Şu sıralar İngilizce, bilgisayar gibi konularda ekstra eğitim verecek gönüllü öğretmenler arıyorlar.

ŞARABIN GELİRİ OKULA
Manisa Akhisar'da, herkesin imkânsız dediği bir bağda şaraplık üzüm yetiştirip Selendi markasıyla şarap üreten, yıllardır sayısız öğrenciye burs veren Akın Öngör, şimdi de şarabın kârından elde edilen gelirin bir kısmını bu kız öğrencilerin eğitimine ayıracak. Öngör; "Koç veya Sabancı'nın çocuğu da torunu değiliz. Eşim de ben de zengin ailelerden gelmedik. Sıfırdan başlayıp bugünkü imkânlara kavuştuk. Bizim gibi imkânlarını geliştirenlerin, kazandığı paraları hayatının bir döneminde topluma ve ülkeye geri dönüşüm olarak ayırması gerektiğini düşünüyorum. Bu okul, topluma, ülkemize karşı sorumluluğumuzdu," diyor. Akın ve Gülin Öngör.
Haberin fotoğrafları