kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
ÖDÜL KAZANDI ... Yarum'un 4 yıl üzerinde çalıştığı belgesel bu yıl Hayfa Film Festivali'nde en iyi belgesel ödülünü kazandı.

İşkenceci kadın askerlerin itirafları

İsrail'in Channel 8 televizyonu, İkinci İntifada sırasında yaşananları anlatan bir belgesel yayınladı. 6 İsrailli kadın asker şahit oldukları vahşeti anlattı..
Yedi yıl önce patlak veren İkinci İntifada büyük yankı uyandıracak bir belgesele konu oldu... 6 İsrailli kadın asker şahit oldukları işkence ve vahşeti yönetmen Tamar Yarum'un "To See If I'm Smiling" isimli belgeselinde anlattı. İkinci İntifada sırasında görev yapan ve yaşadıkları "vicdan azabı" yüzünden şimdi konuşmaya karar veren askerlerin "anıları" Amerikan Washington Post gazetesinde geniş yer aldı. Asıl mesleği doktorluk olan Meytal Sandler belgeselde şahit olduklarını şöyle anlattı: "Hayat kurtarmak için orduya girdim. Oysa tek yaptığım İsrailli askerlerin işkence izlerini Filistinlilerin cesetlerinden silmeye çalışmaktı. Bir gün işkence yapılan bir odaya girdim. Orta yaşlı Filistinli kafasına sopayla vurula vurula öldürülmüştü. Çok kan kaybetmişti. Kıvrana kıvrana ölmüştü..." Sınır karakolunda görevli olan Carmela Menashe ise birliğinde görevli askerlerin 13 yaşındaki Filistinli bir çocuğun üzerinde sigara söndürdüklerini, olayın örtbas edildiğini anlattı.

'SORUŞTURMA YAPILDI'
Libi Abramov da, "Bir arkadaşım ölmüştü. Gördüğüm her Filistinli'de onun yüzünü görüyordum. Bir akşam hiçbir suçu olmayan bir Filistinli'yi yakaladık. Çırılçıplak soyduk ve ölesiye dövdük" dedi. Eğitim görevlisi Dana Behar, "Askerler girdikleri evlerden, öldürdükleri Filistinlileri hatırlatsın diye Kuran'ları ve seccadeleri çalıyorlardı" diye konuştu. Tal Ben Sira- Morag ve Inbar Michelzon ise askerlerin camilere girip teyplerdeki ezan kayıtları yerine "I got the power" (Güç bende) isimli şarkının kaydını yerleştirip çaldıklarını anlattı. İsrail ordusu tarafından belgeselle ilgili olarak yapılan açıklamada belgeselde anlatılana benzeyen "tek tük" olayların yaşanmış olduğu, bu olaylarla ilgili olarak da soruşturmalar yapıldığı belirtildi.
Haberin fotoğrafları