kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan'ın brifingi ikna edici olmadı

Şenol ATEŞ - Uğur BECERİKLİ / ANKARA
Dışişleri Bakanı Babacan, CHP, MHP ve DSP'yi ziyaret ederek, muhalefet liderlerine sınır ötesi operasyon, Türkiye-Irak ilişkileri ve Bush-Erdoğan görüşmesiyle ilgili bilgi verdi..
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, CHP, MHP ve DSP'yi ziyaret ederek, sınır ötesi operasyon, Türkiye-Irak ilişkileri ve Bush-Erdoğan görüşmesiyle ilgili bilgi verdi. CHP lideri Deniz Baykal gibi Babacan'ın açıklamalarını tatmin edici bulmayan MHP lideri Devlet Bahçeli, tezkerenin kullanılması tavsiyesinde bulundu. Dışişleri Bakanı dün saat 15.00'te CHP Genel Merkezi'ne geldi. Burada yaklaşık bir saat kalan Babacan'a Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Müsteşar Yardımcısı Feridun Sinirlioğlu, Irak Özel Temsilcisi Oğuz Çelikkol ve Bakanlık Sözcüsü Levent Bilman eşlik etti. CHP'de Dış İlişkiler Sorumlusu Petek Gürbüz tarafından karşılanan Babacan, CHP lideri Baykal'ın makam odasına geçerek görüştü. 50 dakika süren görüşmeden sonra Babacan sorulara yanıt vermezken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, "Bir açıklama yapmamak üzerine görüş birliğine vardık" dedi.

BAHÇELİ'DEN TAVSİYE
16.05'te MHP Genel Merkezi'ne gelen Babacan ve beraberindekileri burada ise MYK üyesi Mehmet Taytak karşıladı. Bahçeli'nin makam odasındaki görüşme ise 55 dakika sürdü. Görüşme sonrasında yine açıklama yapıldı. Ancak görüşmede Babacan'ın Ortadoğu ülkelerine yaptığı ziyaretleri ve TBMM'den çıkarılan sınır ötesi askeri harekat ile ilgili tezkere sonrası gelişmeleri aktardığı, süreçle ilgili bilgi verdiği öğrenildi. Babacan'ın brifingi tatmin edici bulunmazken, partilerde "Dünkü bilinenlerden fazla bir bilgi yok. Babacan yeni bilgilerle gelmedi" görüşü hakim oldu. Edinilen bilgiye göre MHP lideri Devlet Bahçeli "TBMM, hükümetimize teröre yönelik bir sınır ötesi operasyon için yetki vermiştir. Bunun dışında bir yetki ve meşruiyet aranmamalıdır. Bu tezkere kullanılmalıdır. Aksi takdirde Türkiye bir zafiyet içindeymiş görüntüsü ortaya çıkar" tavsiyesinde bulundu. Bahçeli, gösterilecek bir zafiyetin hem terör örgütüne hem de terörün yuvalandığı K. Irak'taki oluşumlara cesaret vereceği uyarısını yaptı. Görüşmede tezkerenin çıkarılışının üzerinden bir ay geçtiği de vurgulandı ve "Türkiye gücünü göstermeli" denildi. Babacan daha sonra DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'e de bir brifing verdi. Görüşmeye Tayibe Gülek ile Recai Birgün de katıldı. Parti genel merkezlerinde ise Babacan'ın brifinginin "operasyon yapılıp yapılmayacağına dair bir bilgi içermediği" görüşü hakim oldu. Alınan bilgiye göre Babacan görüşmelerinde, ABD ile anlık istihbarat paylaşımı konusunda ön hazırlık görüşmelerin sürdüğünü belirterek, "Kararlılığımızı gördüler. Anlık istihbarat konusunda teknik görüşmeler yapılıyor. İstihbarat paylaşımına güveniyoruz. Ne olacağını birlikte göreceğiz" dedi.