kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

DTP'ye kapatma davası

Yargıtay Başsavcılığı, Demokratik Toplum Partisi aleyhine kapatma davası açtı. Mevcut anayasanın 69. maddesine göre, -Apo'ya yapılan övgüler, PKK'ya gösterilen yakınlık hatırlanırsa- DTP'nin "odaktan"
kapatılma ihtimali kuvvetli. Maalesef AK Parti, 69. maddeyi değiştirmek için tam 5 yıl kaybetti. Parti kapatmak biraz daha zorlaştırılabilirdi. Gerçi 2001 değişikliğiyle, bazı ilâve hükümler getirilerek partilerin kapatılması kısmen zorlaştırıldı. Kanunsuz fiillerin odağı haline gelen bir partinin kapatılabilmesi için, bu nitelikteki fiillerin yoğun bir şekilde işlenmesi ve yetkili organların da bunu açıkça veya zımnen benimsemesi gerekiyor.
Hükûmetin hazırlattığı anayasa taslağında ise, yoğunluğun yanı sıra, kanuna aykırı fiillerin sürekli ve ciddi tehlike oluşturacak biçimde işlenmesi şart koşuluyor.
Yazılı metin ne olursa olsun, sonuçta uygulama çok önemli. Başbakan Tayyip Erdoğan, DTP'lilerin dokunulmazlığının kaldırılmaması gerektiğini, "Halkın seçtiklerine biz dokunmayız" sözleriyle açıklamıştı. Anayasa Mahkemesi, DTP'nin kapatılması yönünde bir karar alırsa, fiil ve davranışlarıyla buna yol açtığı ileri sürülen 8 milletvekilinin üyeliği düşecek. Mevcut mevzuat, Anayasa Mahkemesi'ne temelli kapatma yerine, partiyi devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma imkânını da veriyor.
Bakalım, adaletin kılıcı nasıl bir hüküm kesecek?
Anayasa Mahkemesi'nin kararlarında siyasi değerlendirmeler zaman zaman rol oynayabilir. DTP'nin kapatılması, PKK'nın eline bir koz mu verecek? Yoksa, PKK'nın süngüsünü mü düşürecek? Bu husus katiyen gözden kaçırılmamalı.