kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Kasım 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'İç çatışma çıkar' dedi ve kapatma davası açtı

ERSAN ATAR / ANKARA
Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya "Kapatılmazsa iç çatışma olur" diyerek DTP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. 221 DTP'liye siyasi yasak getirilmesi talep ediliyor..
Siyaset, DTP'lilerin Meclis dışına çıkarılmasının doğru olup olmayacağını tartışırken Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, "kapatılmazsa iç çatışma olur" dedi ve DTP'nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'ne dava açtı. Başsavcı Yalçınkaya, 121 sayfalık iddianamesinde DTP'nin, PKK'nın yuvalandığı merkezler haline geldiğini savundu. "Teröre terör diyemeyen bir mantık ya teröristtir ya da kendisini görevlendiren örgütten ölesiye korkandır" denilen iddianamede yer alan tespit ve delillerden bazıları özetle şöyle sıralandı:

ÖCALAN, İSMİNİ BULDU: Cezaevinde bulunan bir terör örgütü liderinden aldıkları talimatlarla siyasi parti (DEHAP) kapatıp, yeni bir siyasi parti (DTP) kuran kişilerin terör örgütü ve liderine ne derece bağlı oldukları ortadadır.

'SAYIN ÖCALAN': Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk yaptığı basın açıklamasında Abdullah Öcalan için 'Sayın' sıfatını kullandı.

MERMİ YARDIMI: Cizre yöneticileri terör örgütüne mermi ve gıda malzemeleri taşırken yakalandılar.

YAŞGÜNÜ: Hatay il binasında Öcalan için "doğum günü" düzenlendi.

HAVUZ: Diyarbakır'da yapılan havuzun sözde Kürdistan haritası şeklinde olması.

8 ASKER: Kaçırılan sekiz askerin geri alınması olayı örgüt propagandasına dönüştürülmüştür.

KURTULAN FOTOĞRAFI: Fatma Kurtulan ve Sevahir Bayındır'ın PKK kamplarında çekilmiş, fotoğrafları delil gösterildi.

ATAMA PKK'DAN: DTP'li belediye başkanlarının eylemleri, PKK tarafından atanmaları konusunda kuşkuya yer vermeyecek boyutlarda ortaya çıkmıştır.

SEÇİME GİRMESİNLER: Yalçınkaya, iddianamesinde, şimdiye kadar parti kapatma davalarında rastlanmayan taleplerde de bulundu: Dava devam ettiği sürece yapılacak seçimlere DTP katılmasın, üye kayıtları dondurulsun, siyasi yasak istenen 221 kişi başka partiye kaydolamasın, seçime katılamasın.

BAŞBAKAN ERDOĞAN:
Hassasiyetimi söyledim

BAŞBAKAN Erdoğan, kapatma kararıyla ilgili "Gerekçeyi göreceğiz. Bu konudaki hassasiyetimizi söylemiştim" dedi. Erdoğan, Prag'a giderken "Dokunulmazlıkları kaldırırsanız, onları dağa yollarsınız" demişti.

ADALET BAKANI ŞAHİN:
Hoşuma gitmedi

ADALET Bakanı Mehmet Ali Şahin "Anayasa tartıştığımız toplantıda bir siyasi parti hakkında dava açılmış olması tabi hoşuma giden bir durum değil" dedi. AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Sabahattin Cevheri de" Baskıyla bu iş cözülmez"dedi.

CHP'Lİ ÖZYÜREK:
DTP kendisi ister gibi

GENEL Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek ise şu yorumu yaptı: Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkesin saygı duyması gerekir. DTP'nin tavırları, söylemlerinden adeta partinin kapatılmasını bekledikleri ve istedikleri gibi bir sonuç da doğuyordu.

MHP: Yargı görevini yaptı
MEHMET
Şandır (Grup Başkanvekili): Terörle demokrasi bağdaşmaz. Gereği yapıldı. Faruk Bal (Genel Başkan Yardımcısı): Terörü reddetmeyen, terörle organik ilişkisi olduğuna dair belirtiler bulunan bir siyasi partinin muhatap olacağı ceza hukuka göre belli.

UFUK URAS:
Tarihe kara bir leke

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras: Dava, Türkiye siyaset tarihine yeni bir kara leke düşürecektir. Türkiye'nin yakın siyasi tarihi kapatılmış partiler mezarlığı gibi. Ancak bu, toplumsal sorunlara bir çözüm olmadı.