kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Vesile küpesine kavuştu.

Küpeler iade edildi soruşturma başlatıldı

Aliye ÇETİNKAYA SABAH
25 YTL yakıt parası yerine 2 öğrenci kızın küpesini alan okul, "Yanlış anladınız, kulağınız yırtılabilirdi" diyerek küpeleri geri verdi. Milli Eğitim İl Müdürlüğü, dayatmayla kimseden para alınamayacağını belirterek soruşturma başlattı..
Konya'da, okul tarafından yakıt parası adı altında istenen 25 YTL'yi ödeyemedikleri için öğretmenleri tarafından altın küpeleri alındığı iddia edilen iki kız öğrenciye küpeleri, önceki gün akşam saatlerinde iade edildi. Kızlardan Vesile'nin küpelerini, evlerine giden Okul Aile Birliği Başkanı verirken, "Öğretmen hanımın iki tane çantası var. Küpeler o an yanında değilmiş, diğer çantasında kalmış" dedi. Gurbet Doğan'ın küpeleri ise, okul müdürü tarafından aynı okulda öğrenim gören 13 yaşındaki ablasına teslim edildi. Abla Gurbet Doğan, okul müdürünün kendisini yanına çağırdığını ve küpeleri teslim edip, "Siz bizi yanlış anladınız. Küpe çocukların kulaklarını yırtar diye çıkarttık. Geri verecektik"dediğini söyledi. Bu arada Milli Eğitim İl Müdürlüğü konuyla ilgili soruşturma başlattı.

BABA DAVADA ISRARLI
İl Milli Eğitim Müdürvekili Mevlüt Kuntoğlu, olayla ilgili olarak soruşturma başlatıldığını belirterek, "Yakıt parası adı altında hiçbir zaman öğrencilerden para toplanamaz. Devletimizin verdiği bütçe kısıtlı olduğu için okula yardım etmek isteyen aileler olursa bunlara engel olamayız. Ancak, dayatmayla kimseden para alınamaz"dedi. Küpeleri alınan kızlardan Vesile Büyükinan'ın (10) babası Hasan Büyükinan, kızının küpesinin önceki gün akşam saatlerinde kendilerine teslim edildiğini belirterek, "Haberin yapıldığı gün akşam saatlerinde Okul Aile Birliği Başkanı Mustafa öğlen evimize geldi. 'Küpeler bendeydi. Zaten size verecektik' diyerek teslim etti. Ben 'öğretmenin yanına gittim, istedim ama vermedi' dediğimde ise 'Öğretmen hanımın iki tane çantası var. Küpeler o an yanında değilmiş, diğer çantasında kalmış. O nedenle size verememiş' dedi. Ayrıca şikâyet dilekçemi geri çekmemi istedi. Ancak ben, davamdan vazgeçmeyeceğim. Bugüne kadar vermiyorlardı, basın devreye girince verdiler" dedi.

MADDİ YARDIM İSTEĞİ
Öğretmen tarafından küpesi alınan diğer öğrenci Gurbet Doğan'ın (10) küpeleri de önceki gün okul çıkışında Okul Müdürü Hasan Kaya tarafından Gurbet'in 13 yaşındaki ablası Gurbet'e verildi. Abla Gurbet Doğan, okul müdürünün kendisini yanına çağırdığını ve küpeleri teslim edip, "Siz bizi yanlış anladınız. Küpe çocukların kulaklarını yırtar diye çıkarttık. Geri verecektik" dedi. Gurbet Doğan'ın annesi Türkan Doğan ise, "Ben okula gidemedim ama büyük kızım Gurbet defalarca öğretmenden küpeleri istedi. Her defasında yakıt parasını getirmezse vermeyeceğini söylediler. Bir anda ne oldu anlamadım. Kömür parasını verecek gücüm yok. Eğer bundan sonra parayı tekrar isterlerse yine veremem. İsterlerse çocuklarımı okuldan kovsunlar. Bizim ekmek almaya gücümüz zor yetiyor" dedi. Bu arada çok sayıda vatandaş arayarak, kızlara maddi yardımda bulunmak istediklerini söylediler. Konya merkez Selçuklu ilçesi Rebii Karatekin İlköğretim Okulu 4'üncü sınıf öğrencisi 10 yaşındaki Vesile Büyükinan ve aynı yaştaki sınıf arkadaşı Gurbet Doğan'ın, ailelerinin maddi durumu kötü olduğundan yakıt parası olarak istenen 25 YTL'yi veremedikleri için sınıf öğretmeni Necla Tuğran tarafından 20 gün önce altın küpeleri alınmıştı. İddiaya göre öğretmen, "Ya kömür parasını getirirsiniz ya da bu küpeleri bozdurur, kömür parası yaparım" demişti.
Haberin fotoğrafları