kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Org. İlker Başbuğ

Org. Başbuğ: Karar alıcıları rahat bırakın

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
Org. Başbuğ, sınır ötesi operasyon sürecinin başladığını belirterek, karar vericilerin serbest bırakılmasını istedi. Başbuğ, 16 askerin şehit edildiği saldırıya ilişkin ise 'Dağlıca taburu görevini yerine getirmiştir' dedi..
Sınır ötesi operasyon ve Dağlıca baskının ardından Kara Kuvvetleri Komutanı Org. İlker Başbuğ, uygulama sürecinin başladığını belirtti ve "Bu aşamada karar vericilerin serbest bırakılmasını" istedi. Dörtte birinin Suriye vatandaşı olduğunu belirttiği PKK'nın dağ kadrosunun çözülmesi için devletin gerekli adımları atması gerektiğini ifade eden Org. Başbuğ, ancak bu adımların neler olduğunu açmadı. KKTC'nin 24'ncü kuruluş yıl dönümü resepsiyonunda soruları yanıtlayan Başbuğ şu mesajları verdi:

UYGULAMA SÜRECİNDEYİZ: Tezkere TBMM'den çıktı ve bu konuyla ilgili Bakanlar Kurulu'na yetki verildi. Şimdi sınır ötesi harekâtın uygulanma sürecindeyiz. Medyadan istirhamım bu süreçte karar vericileri serbest bırakın ki bu süreç sağlıklı olarak yürüsün. Artık uygulama sürecine girdik.

HERKES KENDİ İŞİNE BAKSIN: TSK ne zaman, ne yapması gerektiğini bilen bir kurumdur. Biz Dağlıca olayını incelemeye devam edeceğiz ve elbette bu olaydan sonuçlar çıkartacağız. Ancak bu sonuçları da biz kimseyle paylaşmak durumunda değiliz. Bu konuda herkes kendi işine baksa her şey daha iyi olur.

BARAŞIRILIYIZ: Sınır ötesi harekât ile terör örgütünün topyekün biteceğini düşünmek ne kadar doğru değilse, sınır ötesi harekâtın gereksizliğini iddia etmek de o kadar yanlıştır. 1983'ten 2001'e kadar TSK'nın icra ettiği bütün sınır ötesi harekatlar başarılıdır. Örneğin 1995 yılındaki sınır ötesi harekâtta 1700 terörist vardı bunun 1/4ünü etkisiz hale getirirsek bu harekât başarılıdır deki, 550 terörist imha edildi. Terör örgütünün dağ kadrosu bugün 3 bin civarında. Başarı olmasaydı bugün bu sayı onbirlerle ifade edilen rakamlarda olurdu.

DEVLET ADIM ATARSA DAĞ KADROSU ÇÖZÜLÜR: Terör örgütü ile mücadele güvenlik kuvvetlerine aittir. Devletimiz alacağı tedbirlerle ne zaman terör örgütüne katılımları engeller, kontrol altına alır, aynı anda dağ kadrosunun çözülmesi yönünde adımlar atılır işte o zaman dağ kadrosu etkisiz hale getirilir. Birincisi örgüte katılımları engelleyeceksiniz, iki dağ kadrosunun çözülmesi için devlet olarak uygun görülecek tedbirleri alacaksınız. Bunun detaylarına girmek uygun değil.

8 ER: 8 er ile ilgili adli süreç başladı. Hazırlık soruşturması sürecinde. Bu süreç gizlidir. Bu erlerin ifadelerinin yayınlanması yanlış. Basın Konseyi'nin bu konuya ilişkin bir görüş belirtmesini özellikle bekliyoruz. Bu 8 erden bir tanesi 2002 yılında mahkemeye veriliyor ve beraat ediyor. Beraat eden bir kişiyi suçlu durumuna sokabilir misiniz?

İKİ SUBAY GÖREVİ BAŞINDA: 13 Kasım tarihli gazetenin manşetine bakın. İki subayın tutuklandığı söyleniyor. Bu yalan haber. İnsan hakları çiğnenen bu iki subayım şu anda görevlerinin başında. Bu personeli korumak benim görevim.

DAĞLICA OLAYI: Saldırıda bulunan terörist sayısı 100'den fazla. Saldırı 3 ayrı noktada aynı anda cereyan etti. Gördük ki gelen teröristlerin hepsi Irak'ın Kuzeyi'nden gelmemiştir. Dağlıca'da 2 tane emniyet unsuru var. Bu iki noktaya aynı anda oluyor. Saldıran teröristlerin adedi de birbirine çok yakın. Saatler süren çatışma sonunda tabur merkezinde en ufak bir zaiyat yok. Sonuç olarak Dağlıca Taburu kendisine verilen görevi yerine getirmiştir, bunda en ufak bir şüphemiz yok.