kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Kasım 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

'Babaza' kime denir?

Siz sıkılmadınız mı bir şey tartışırken, düşünürken aciz kelimelerle müebbet yatmaktan? En son ne zaman bir nesneye, düşünceye veya bir kavrama yakışan kelime uydurdunuz? Boş verin kelimeleri, siz en son ne zaman herhangi bir şey uydurdunuz? Sonra da karşısına geçip hayran hayran seyrettiniz, dinlediniz, dokundunuz? Hedef ne AIDS'e çare bulmak, ne de Mars'a adam kondurmak. Hedef yaratıcı hücrelere daha çok kan gitmesini sağlamak! Hakan Yaman işte bu sözlerle anlatmış ikinci basımı yapılan kitabı 'Kelimenü'yü... On yıl önce düzenli spor yapan, modayı takip eden, insan içine jölesiz çıkmayan erkekleri tarif etmek için nasıl da uzun ve yorucu cümleler kurmamız gerekiyordu, hatırlayın... Sonra metroseksüel sözcüğü çıktı da derin bir 'oh' çektik. Hah işte, tam da yaptığı bu! Neoloji; yani yeni terim bulmak... Çok şeker, çok keyifli, elinizden düşüremeyeceğiniz bir cep kitabı bu; Türkçe'yi özgün ve zeka ürünü kelimelerle zenginleştirmiş ama bu sözlüğün basıldığını göremeden geçen yıl vefat etmiş Yaman. Süper bir de önsöz hazırlamış kitabına; sizin sormak istediğiniz sorulara peşin peşin cevap vermiş. Böyle bir kitaba ne gerek vardı mesela? Sen sormadan açıklıyor: "Söylediklerini eyleme geçiremeyen, dil ve çenesinden aşağısı felç, bir tür 'persona non grata' olacağına, olmayacak kelimeye amin de! Sen yaptın oldu, kime ne? Kendi kelimeni kendin bul."

İşte örnekler: Babaza: Eşi hamile olduğu için cinsel açlık çeken müstakbel baba. Kiss oğlan kiss: Hiçbir erkek tarafından öpülmemiş genç kız. Çayyaş: Sabahtan akşama kadar çay içen bağımlı kimse. Özgülen sahibi kimse: Kendisiyle dalga geçebilecek kadar özgüveni olan, bir şeyleri aşmış kişi... Adnezi: Kişilerin isimlerini unutma rahatsızlığı (Amnezi: Bellek kaybı) Yengeli beslenme: Kadın diyetisyen kontrolünde yeme-içme.

Kelimelerin hepsi böyle değil; oturaklı ve ciddi olanları da var... Kıroselleşme: Görgüsüzlüğün, hödüklüğün tüm dünyaya yayılması, globalleşmesi. Globatılızasyon: Son elli yıldır başını Batı ülkeleri çektiği için globalizasyonu Batılılışma -hatta Amerikanlaşma- ile bir tutmak, olaya dar açıdan bakmak, hata yapmak. Dilozor: Dildeki gelişmelere ayak uyduramadığı için hala Nuh Nebi'den kalma kelimelerle konuşup yazan kimse. En favori sözcükleri binaenaleyh, zira, haletiruhiye, reisicumhur.. Kafasite: Bir kimsenin çağdaş kafa yapısının sınırları, mentalitesi. Açık fikirli olup olmadığı, modern dünya görüşü, bilime, insan haklarına ve ifade özgürlüğüne verdiği önem. Kitap Elma Yayınları'ndan çıktı, eğlenmek için birebir!