kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 8 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Türk oturmak için yabancı yatırım için konut alıyor

Realistexpo ziyaretçileri arasında yapılan anket, Türklerin yüzda 72'sinin konutları 'ikamet' amacıyla aldığını ortaya koydu. En çok tercih edilen bölge ise Avrupa yakası..
Türkiye'ye son yıllarda konut piyasasında yabancıların yatırımları göz ardı edilemeyecek şekilde büyüdü. Özellikle yatırım amaçlı konut aldıkları bilinen yabancı fonlar ve yatırımcılar, hızlı büyüyen sektörden kâr elde etmek isterken Türklerin ise bu konutları yatırım yerine ikamet etmek için aldığı belirtiliyor. 20 bin kişinin katıldığı Realistexpo'da fuarın ziyaretçileri arasında yapılan anket de bu sonuçları doğruluyor. 27-30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen Realistexpo'da ziyaretçilerle yüz yüze yapılan anket sonuçları, tüketicilerin konut alımı tercihlerini de ortaya çıkardı. Türk tüketicisi için lokasyon, konutun fiyatından önce gelirken, depremde yaşanan kötü tecrübeler, gayrimenkulde sağlamlığı ikinci sıraya çıkardı. Konutların fiyatları ise, üçüncü sırada yer aldı. 457 kişiyle yüz yüze yapılan ankette tüketicilerin emlak alma kararında etkili olan faktörler, konut alımında en fazla tercih edilen bölgeler, konut alma niyetlerine ilişkin sorular yöneltildi.

En önemli kriter lokasyon
"Ev alırken nelere dikkat ediyorsunuz" sorusuna, ankete katılan ziyaretçilerin yüzde 24'ü "Lokasyon" cevabını verirken, bunu yüzde 21 oranıyla "Sağlamlık" ve yüzde 20 oranıyla "Fiyat" takip etti. Anket sonuçlarına göre tüketiciler için belirleyici diğer özellikler arasında sosyal alanlar, kullanışlılık, malzeme kalitesi, genişlik ve çevre düzenlemesi gibi faktörler yer alıyor. İstanbul'un gürültüsü ve trafiği nedeniyle, gayrimenkul seçimlerinde 'sessiz bir çevre' isteyenlerin oranı yüzde 55'i bulurken, şehir merkezinde ikamet isteyenlerin de oranı hayli yüksek; yüzde 45.

Apartman dairesi revaçta
Bir dönem değişen trendlerin sonucunda müstakil evlerden apartman dairelerine taşınan konut sahipleri, bu alışkanlıklarını bırakmamışa benziyor. Zira, ankete göre, müşterilerin yüzde 53'ü apartman dairesinden, yüzde 34'ü villadan, yüzde 13'ü ise rezidanslardan konut almak ve burada oturmak istiyor. Konut almak istenilen bölgelerde başı, Beylikdüzü, Bahçeşehir ve Büyükçekmece'nin de aralarında bulunduğu Avrupa yakası çekiyor. Son yılların gözdeki, Anadolu yakasındaki Ataşehir de en çok tercih edilen lokasyonlardan biri. Fuar ziyaretçilerin yüzde 62'sinin konut almayı düşündüğünü belirttiği ankette, "Bir yıl içinde konut almayı planlıyorum" diyenlerin oranı yüzde 65 oldu. Ankette her 5 ziyaretçiden 4'ü önümüzdeki iki yıl içinde konut edinmeyi planladığını belirtti. "Hangi amaçla konut alıyorsunuz" sorusuna ise katılımcıların yüzde 72'si "İkamet" yanıtını verdi.

Türk tüketicinin haritası
% 72: Satın aldığı konutta oturmak istiyor.
% 24: Ev alırken lokasyona dikkat ediyor.
% 21: Konutun sağlam olup olmadığına bakıyor
% 20: Fiyatıyla ilgileniyor.
% 55: Oturacağı konutun sessiz bir yerde olmasını istiyor.
% 45: Şehir merkezini tercih ediyor.
% 53: Apartman dairesi satın almak istiyor.
% 34: Villada oturmak istiyor.
% 13: Rezidanslara ilgi gösteriyor.
Haberin fotoğrafları