kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Teslimiyetçi olursanız koltuk altınız da gider!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Meme kanserlerinin ilk sıçradığı yer koltuk altı. Bu olasılık yüzünden kadınların çoğunun koltuk altı gereksiz yere alınıyor. Memenin tümü alındıysa koltuk altı mutlaka alınıyor. Memenin tümünün alınmasına gerek olmayan durumlarda yine de alındıysa koltuk altı da alınıyor.

KOL ŞİŞİYOR
Koltuk altı deyip geçmeyin. Bu bölge, kadının hayat kalitesini direkt etkiliyor. Koltuk altı alınınca kol şişiyor, ağrılı, sızılı ve gücü azaltan bir süreç başlıyor. Hasta uzun süre kolunu kullanamıyor. Bazı hastaların kollarında ise çok ciddi şişikler oluşuyor. Bekçi biopsisi ile koltuk altının gereksiz yere alınması engellenebilir ama bunu pek çok cerrah bilmiyor. Bilmeyenler hastaya bunu itiraf edemediklerinden direkt koltuk altını alıyor. "Bunu şu yapıyor, sen ona git" de demiyorlar hastalara. Almamaları gerekirken hastanın koltuk altını da alıyorlar. Dolayısıyla hastayı aşırı derecede tedavi etmiş oluyorlar. Bu aşırı tedavi belki yaşam süresini kısaltmıyor ama yaşam kalitesini ciddi yönde azaltıyor.

ARAŞTIRIN!
Hastanın bu ameliyattan sonra ağır bir şey kaldırırken dikkat etmesi gerekiyor. Evre sıfır ve birde koltuk altının tutulmamış olma olasılığı yüzde 85'ten yüksek. Hastanın ameliyat öncesinde doktoruna, "Daha önce kaç hastaya bunu yaptınız, bu yayınlarınızı nerede bulabilirim?" diye sorması şart. Hatta, "Bu ameliyatı yaptığınız hastalarla görüşebilir miyim?" deme hakkı bile var. Türkiye'de bir hastanın hekimini sorgulaması alışılmış şey değil ama dünyada kimse teslimiyetçi değil. Türkiye'de hastalar tek araştırmayı fiyat üzerinden yapıyor. Mamografinin nerede, ne kadar paraya çekildiği, maalesef sordukları tek soru.