kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 4 Kasım 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Radyologlar cerrahlar için rapor veriyor

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
Kadınlar bir şikayetleri olsun ya da olmasın meme radyoloğuna gitmeli. Çünkü tedavileri konusunda onları yönlendirebilecek en iyi adres meme rodyoloğudur. Kadınların hiçbir şikayeti yokken mamografi ile saptayacakları kanser evre sıfırdır. Bu durumdaki kanser, meme radyoloğunun işidir.

BASKI BÜYÜK!
Ancak Türkiye'de hastalar önce cerraha gittikleri için karar mercii cerrahlar oluyor. Top cerrahların elinde ve cerrahlar da, "Sen şuraya giti, bunu yaptır gel" diyorlar. Dolayısıyla radyologlara hasta gelmesi cerrahların kararına bağlı. Hal böyleyken radyaloglar varlıklarını sürdürmek için cerraha muhtaç olduklarını düşünüyorlar. Doğru rapor vermek yerine, cerrahı memnun edecek rapor verme baskısı yaşıyorlar. Cerrah, "Git mamografini çektir, bana getir" diyor. Hasta bu sırada maliyet araştırıyor. Filmlerini alıp getireceğini, tanıyı cerrahın koyacağını zannediyor. Cerrah da filmleri kutuya atıp rapora bile bakmıyor ve radyolojik tanı koyuyor. Halbuki bunu yapamaz. Bunu yapabilmek için meme radyoloğu olmak lazım. Ben hastalarıma sonuçtan bahsedip, yorumlarda bulunuyorum. Yönlendirici oluyorum. Ben bunu meslek ahlakı olarak görüyorum. Bazen yalnızca kontrolün yeterli olduğunu söylüyorum. Ama benim, "Kanser iyi huylu, bir yıl sonra yeniden bakalım" demem cerrahların hoşuna gitmiyor. İyi huylu olsa bile memeyi almak istiyorlar.

DAHA UCUZ VE GÜVENLİ
Biopsinin tek yöntemi cerrahi değildir. Radyolog da bunu yapabilir. Radyolojik biopsiler cerrahi biopsiler kadar güvenilirdir. Hatta bence daha da güvenlidir. Ayrıca hasta için daha konforlu ve ucuzdur.