kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Kasım 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Babacan: Artık sözün bittiği yerdeyiz

Yeni Haber
Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, yaptıkları görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi. Babacan, ''Sözün bittiği yerdeyiz. Artık aksiyon zamanıdır'' derken Rice ise PKK'nın Türkiye ve ABD'nin ortak düşmanı olduğunu söyleyerek, Babacan ile görüşmelerinde, terör örgütüyle daha etkin mücadele konularını ele aldıklarını belirtti.

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile görüşmelerinde Türkiye ile ABD'nin pek çok konudaki hedefinin aynı olduğunu bir kez daha teyit ettiklerini bildirdi.

Dışişleri Bakanı Babacan, yarın yapılacak Genişletilmiş Irak'a Komşu Ülkeler Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde Ankara'ya gelen ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bir araya geldi.

Görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Babacan, Rice'ın sabah saatlerinde Ankara'ya geldiğini ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüğünü, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü de birlikte ziyaret edeceklerini söyledi.

Babacan, Rice ile iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel sorunlar, Irak ve kuzeyi, terör örgütü ile ilgili mesele, Lübnan ve Orta Doğu barış süreci ve ABD Kongresine getirilen 1915 olaylarıyla ilgili tasarıyı ele aldıklarını kaydetti.

"Görüşmelerimizde pek çok konuda iki ülkenin hedefinin aynı olduğunu bir kez daha teyit ettik" diyen Babacan, ABD'nin Türkiye için dost ve müttefik bir ülke, stratejik bir ortak olduğunu, bu anlayış çerçevesinde sorunlara birlikte çözüm üretme konusunda görüş birliği içinde olduklarını belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, ABD'nin PKK'yı terör örgütü ve ortak bir düşman olarak gördüğünü belirterek, Türkiye'nin terör saldırılarıyla karşılaşmaması için etkili bir adım atılması gerektiği konusunda mutabık kaldıklarını söyledi.

Rice, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan ile görüşmelerinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, kuzey Irak'taki sorunu ve terör örgütü PKK'yı ele aldıklarını belirterek, şöyle konuştu:"ABD, PKK'yı terör örgütü olarak görüyor, ortak bir düşman olarak görüyor. Türkiye'nin PKK terör saldırılarıyla karşılaşmaması için etkili bir adım atılması gerektiği konusunda mutabık kaldık."

Rice, "çünkü PKK'nın Irak'ın istikrarı, ABD'nin ve Türkiye'nin güvenliği için de tehdit edici bir unsur olduğunu" ifade etti.

Türkiye'nin ABD ve Irak'ın önemli bir dostu olduğunu kaydeden Rice, Irak'a komşu ülkeler dışişleri bakanları toplantısına ev sahipliği yaptığı için Türkiye'ye teşekkür etti.

Babacan ile görüşmelerinde Lübnan, İran ve Orta Doğu barış süreci gibi konuları da ele aldıklarını belirten Rice, Babacan'ın Orta Doğu gezisi hakkında kendisini bilgilendirdiğini ifade etti.

Konuşmasında ayrıca, Erdal İnönü'nün ailesine baş sağlığı dileyen Rice, İnönü'nün ABD'nin önemli bir dostu olduğunu belirtti.

BABACAN: İŞBİRLİĞİNİN ÇOK FARKLI FORMATLARI OLABİLİR

Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice'ın bugünkü Ankara ziyaretinin, bundan sonraki dönemde ABD ile terörle mücadelede daha yakın işbirliğinin bir başlangıcı olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Babacan, Rice ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, terörle mücadelede pek çok aracın söz konusu olduğunu ifade ederek, Türkiye'nin PKK terör örgütünün saldırılarından yıllardır mağdur olan bir ülke olduğuna ve binlerce vatandaşını bu saldırılarda kaybettiğine dikkati çekti.

"Bütün dostlarımızdan, bütün uluslararası toplumdan beklediğimiz, terörle mücadele konusunda işbirliği ve dayanışma" diyen Babacan, "bu işbirliği ve dayanışmanın çok farklı formatlarının, çok farklı enstrümanının söz konusu olabileceğini" kaydetti.

Babacan, burada önemli olanın, stratejik bir yaklaşımla bütün bu enstrümanları zamanında ve koordineli şekilde kullanabilmek olduğunu kaydederek, "Sayın Rice'ın bugünkü ziyareti, bundan sonraki dönemde ABD ile terörle mücadelede daha yakın bir işbirliğinin bir başlangıcı olarak değerlendirilmeli. Bizim bu konuya bakışımız böyle" diye konuştu.Bu görüşmelerin devamının Pazartesi Washington'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti sırasında olacağına işaret eden Babacan, sözlerine şöyle devam etti:

"Ümidimiz, arzumuz, kendisi büyük terör eylemlerinin hedefi olan ABD'nin bizim içinde bulunduğunuz durumu anlıyor olması, içinde bulunduğumuz sıkıntılı durumun, duyduğumuz öfkenin farkında olması, bu ziyarette biz bunu açıkçası gördük. Önemli olan bundan sonraki dönemde ABD'de yönetimin en üst seviyesinde bu konuya olan doğrudan ilginin artan şekilde sürmesi, çok farklı enstrümanlarla, çok farklı metotlar kullanarak bu terör örgütüyle mücadelede dayanışma ve işbirliği."

RICE

ABD Dışişleri Bakanı Rice da, "Başbakan Erdoğan ile görüşmenizde birkaç gün içinde bazı öneriler Ankara'ya sunacağını söylemiştiniz. Terör örgütü PKK'ya karşı Türkiye ile ABD'nin birlikte yapmasını öngören bir öneri var mı?" şeklindeki bir soru üzerine, bunu sadece Türkiye'yi ilgilendiren değil, ortak bir teklif olarak gördüklerini, terörün ABD'nin çıkarlarına da zarar verdiğini belirtti.

Başta istihbarat paylaşımı olmak üzere, özellikle bazı faaliyetlerin nasıl güçlendirilmesi gerektiğini ve atılabilecek etkili adımları konuştuklarını söyleyen Rice, sürecin sadece ABD ve Türkiye'yi değil, Irak hükümetini de içinde barındırması gerektiğini kaydetti. Rice, bu hususu Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile görüşmesinde kendisine de ileteceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan'ın da 5 Kasımda ABD Başkanı George Bush ile bir araya geleceğine, onların fikirlerini de dinleyeceklerine dikkati çeken Rice, terörün kökünü kazımanın "son derece zor" olduğunu vurgulayarak, bu alandaki mücadelenin kararlı ve ısrarlı bir şekilde yapılması gerektiğini belirtti.

"Kararlılıkla ve ısrarcı olmakla ilerleme sağlanacağını düşünüyoruz" diyen Rice, "Bunu da istikrarlı, demokratik bir Irak'ı oluşturacak şekilde yapmak lazım. Türk sınırını göz önünde bulundurmak lazım" dedi. Rice, birleşik ve istikrarlı bir Irak'ın hem Türkiye'nin, hem bölgenin çıkarına olduğunu kaydetti.

Rice, bir başka soru üzerine, PKK terörüyle mücadelede ABD'nin özellikle, işbirliği ve istihbarat paylaşımını güçlendirmek amacıyla son aylarda belli adımlar attığını ifade ederek, ABD olarak bu çabaları iki katına çıkarıp daha da artırma konusunda kararlı olduklarını vurguladı.Bu soruna kapsamlı çözüm bulmak istediklerini söyleyen Rice, terörün kökünü kazımanın bütün dünyada hiçbir zaman kolay olmadığına işaret ederek, "Dolayısıyla kapsamlı bir yaklaşımla bakılması lazım. Sayın Başbakan (Erdoğan) kapsamlı bir plandan bahsetmişti ve bunun unsurlarından da bahsettik. Washington'a geldiğinde biraz daha ayrıntılı unsurlardan bahsedilecek. ABD bu konuda kararlıdır. Bunu zaten dile getiriyoruz. Bu, sadece Türkiye'nin değil, Irak'ın da sorunu, ABD'yi de ilgilendiren bir sorun. Dolayısıyla ortak bir düşmanımız var karşımızda. Ortak bir yaklaşımımız olması lazım, bu soruna çözüm getirebilmek için" diye konuştu.

(AA)