kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Minik kızım panik atak hastası mı?

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
31.10.2007
* Kızım Anadolu Lisesi sınavlarına hazırlanıyor. Ancak son günlerde panik atak belirtileri göstermeye başladı. Sınava hazırlık sürecini etkilememesi için psikiyatriste de götürmek istemiyorum. Sizce ne yapmalıyım?
Uzmana götürmek ve görüş almak yanlış değil. Kızınızın yaşadığı panik atak değil, belirsizlik veya güvensizlikten kaynaklanan bir kaygı durumu da olabilir. Eğer hafif bir kaygı varsa ve erken ele alınmazsa performans kaybına yol açar. Bu da başarısını olumsuz etkiler. Böyle durumlarda kronikleşme yaşanmadan uzmandan yardım alması daha faydalı olur.

* Çocuklarda da panik atak olur mu?
Çocuklarda da olabilir. Farklı biçimlerde kendini gösterir. Annenin kaybıyla, kaygı bozuklukları başlar. Bu durum özellikle okul fobisi olan ve yatılı okuyan çocuklarda kendini başarı kaygısı şeklinde gösterir.

* Hiperaktivite ile panik atağın karıştığı durumlar oluyor mu?
Aileler karıştırabilir ama uzmanlar için iki durum farklıdır. Birbirine karıştırılması zordur. Hiperakitivitede sıkılma ve yakınma yoktur. Panik atakta ise çocuk yaşadığından yakınır.

* Biri n, diğeri 7 yaşında iki çocuğum var. Panik atak hastasıyım. Sizce onlara hastalığımı nasıl anlatmalıyım?
Çocuklara kendilerinin sorumlu olmadığı ya da onların yaptıklarından dolayı annelerinin bu tarz ataklar yaşamadıkları anlatılmalıdır. Çok ağır durumda ise çocuklar anneleriyle aynı ortamda bulunmamalı. Çocuklar düşüncelerini veya tepkilerini oyunlarıyla, dramayla veya resimleriyle gösterir. Panik atak hastası anneler, yaşı ve gelişim sürecine göre kendini ifade eden çocuklarına onların yapılarına uygun şekilde açıklama yapmalıdır.