kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 1 Kasım 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Lekeler' damlaya damlaya göl olur

Dr. Yasemin Fatih Amato
31.10.2007
Hepimizin cildinde bazı lekeler vardır. Yıllar geçtikçe bunların sayıları çoğalır ve tedbir almazsak, zamanla cildimiz bir haritaya benzer. Bu yaz sonunda yine kimin yüzüne baksam, lekelerin arttığını görüyorum. Kimisinde belli belirsiz, birçoğunda gayet koyu gölgeler var. Emin olun, bu lekelerin nedeni çoğunlukla deri hafızasında saklanan eski güneş hasarlarıdır. Hatta diyebilirim ki, 40 yaşından sonra yüzümüzde beliren lekelerin yüzde 80 kadarı, 18 yaşından önceki güneş etkilerine bağlıdır. Her kış başında yeni lekeleri veya koyulaşan eski lekeleri tedavi etmek gerekir. Özellikle beyaz ciltler, leke tedavilerine gayet olumlu cevap verirler. Esmerlerde ise maalesef en ufak bir tahriş, kalıcı lekelere dönüşür. Bu nedenle esmerlerin daha dikkatli olması ve güneşten korunmaya daha fazla özen göstermeleri gerekir.

Tedaviyi ertelemeyin

Leke tedavisinde; tüm hidroksi asit peelingleri, ışık tedavileri, kriyoterapi yöntemi, hidrokinon, tretinoin gibi ilaçlar kullanılır. Bu yıl kullanmaya başladığımız LED IŞIK Terapisi, leke tedavisinde bugüne kadar gördüğümüz en etkili yöntem oldu. Özellikle kırmızı başlıkla, 8-10 seans yapıldığında; hem cilt canlanıp geriliyor hem de yeni lekelerden eser kalmıyor.

Vitamin desteği
Leke tedavisini daima beslenme ve vitaminlerle desteklemek gerekir. Cilt dostu vitaminler cildin kendini yenilemesine yardımcı olur. A Vitamini: Günde 10 mg. E Vitamini: Günde 10-50 mg. Selenyum: Bu minerali günde 25 mcg. almanız gerekir. Tabii bu destekleri almak için önce doktorunuza danışmalısınız. Vitaminlerin, kullandığınız başka ilaçlarla etkileşimleri olabilir.

Doğal maskeler
Cildimizdeki koyu renkli lekelerden kurtulmak için bazı doğal maskelerden de yararlanabiliriz. Örneğin;
* Yoğurt ve portakal suyu maskesi çok yararlıdır.
* Bir diğeri bal ve limon suyu karşımıdır.
* Üçüncüsü de; salatalık suyu ile eşit miktarda limon suyu karıştırılarak yapılır. Bu maskeleri başlangıçta bir ay süre ile her gün 15 dakika yüzünüzde tutup, sonra ılık suyla yıkayın. 1 ay sonra da haftada 1 veya 2 kere uygulamaya devam edin.
Haberin fotoğrafları