kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Katrina'yla ölen insanlık, San Diego'da dirildi

Evrim ALTUĞ
2005'teki Katrina felaketinde yüz binlerce siyah ABD'liyi evinden, binlercesini ise canından eden ülke yönetimi, zenginlerin ikâmet ettiği Kaliforniya yangınlarını bitirmek için seferber oldu..
Başkan George W. Bush'un 'Afet Bölgesi' ilan ettiği, yüz binlerce insanı evsiz bırakarak günlerce süren Güney Kaliforniya eyaleti yangınları, San Diego'da tahliye ve kurtarma amacıyla bir süredir kullanılan 10 bin kişilik Qualcomm Stadyumu'nun dün tamamen boşaltılmasıyla 'iyileşme süreci'ne girdi. Öte yandan, bölgedeki felaketten birinci derecede etkilenen Türk vatandaşları arasında bulunan Dilek ve oğlu Emir Carranza ise, SABAH Pazar'a gönderdikleri özel bilgilerle felaketin çarpıcı bir yüzünü daha ortaya koydu. İkilinin verdiği ve bir ABD'li itfaiyeciden edindikleri bilgilere göre, bölgedeki yangınların bir kısmı, kundakçılar tarafından başlatılmış ve bu konuda birçok soruşturma da açılmış bulunuyor. Evleri San Diego kenti ile Güneybatı Meksika sınırı arasında kalan Carranza ailesinin verdiği bilgilere göre ayrıca, ailenin yaşadığı evin arkasındaki tepelerde bulunan okyanus manzaralı bir lisenin öğrencileri de, bölge emniyetince şüpheli olarak tespit edilmiş. İkili ayrıca 25 Ekim sabahı, rüzgârın yön değiştirmesiyle batıdan doğuya ilerleyen yangın fırtınası sırasında, itfaiyecilerin bir kişinin kasten yangın çıkardığını fark ederek bu kişiyi vurduğunu da bildiriyor.

ÇİFTE STANDART
Öte yandan tam 198 bin 300 hektarlık alana yayılan Kaliforniya'daki yangın felaketinin ortaya koyduğu bir çarpıklık daha var. O da bu felaket ile ABD'nin güneydoğusundaki Louisiana eyaleti ve özellikle New Orleans kentinde, 2005 yılı ağustos ayında yaşanan Katrina Kasırgası arasındaki 'kurtarma ve tahliye' farkları... Buna göre daha ziyade zengin beyaz nüfusun yaşamını sürdürdüğü San Diego kenti, felakete adeta günler öncesinden hazırlanmış olmasıyla dikkat çekiyor. Bölgeden gelen haberlere göre, ülkedeki acil yardım telefon hattı 911'in tam tersi yöntemle işleyen Reverse 911 adlı geri arama ve tahliye sistemi, felaket sırasındaki ölü kaybını neredeyse yüzde sıfıra düşürmüş. Felaketteki can kaybı için internet blogları, medya ve güvenlik kuvvetlerini seferber eden bölge yönetiminin 'tahliye ve kurtarma' adına New Orleans ile tamamen zıt şekilde ortaya koyduğu bir başka başarılı uygulama ise, Qualcomm Amerikan Futbolu Stadyumu'nda geçici olarak toplanan kent sakinleri için hazırlanan 'yaşam koşulları' oldu. Edinilen bilgilere göre, stadyumdaki vatandaşlara yemeklerden bebek mamalarına, oyuncak ve palyaço servisinden posta yönlendirme ve stoklama hizmetine varıncaya kadar birçok kolaylık sağlanmış. Bölgeden gelen izlenimler ayrıca, devletin toprak ve mal kaybı yaşayanlara 'mortgage' veya sigorta konusunda da kolaylık sağlayacak birçok yasa çıkaracağının ipuçlarını veriyor. Hatırlanacağı gibi iki yıl önce yaşanan ve 86 milyar dolarlık zarara yol açan Katrina afeti sırasında, siyahi ABD vatandaşları için bu 'önlem' ve hizmetlerin neredeyse hiçbiri sağlanmadığı gibi, bölgenin 'huzuru' için ABD ulusal muhafızları devreye girmek zorunda kalmıştı. Dile kolay, tam 1836 kişinin yaşamına mal olan tarihi kasırga üzerine ABD'li siyah ve muhalif yönetmen Spike Lee de, Bentler Yıkıldığı Zaman (When The Levees Broke) adlı, dört buçuk saatlik bir belgesel ve eleştirel film ortaya koymuştu. Bu arada, çok değil dört yıl önce kurulan 'yeni' San Diego yerleşkesinden gelen son haberlere göre; Kaliforniya eyaleti sınırları içinde yapıldığı için ünlü aksiyon dizisi 24'ün ve polisiye dizi Cold Case'in çekimleri de, birçok dizinin çekimleri gibi aksamış durumda.
Haberin fotoğrafları