kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 28 Ekim 2007, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Dejagah, Wolfsburg formasıyla gol sevinci yaşarken.

Bir futbolcunun kimlik karmaşası

Nuh Köklü
Alman Milli Takımı'nın İran asıllı oyuncusu Ashkan Dejagah, İsrail'e karşı oynamayı reddedince ülkenin gündemine oturdu..
Ashkan Dejagah, 5 Temmuz 1986'da İran'ın başkenti Tahran doğdu. Yani kütüğüne bakarsanız Ashkan, İranlı. 1999'da Almanya'nın Reinickendorf takımında futbola başladı. Almanya'nın Hollanda'yla yaptığı 21 yaş altı milli takımlar mücadelesinde Alman milli takımının formasını giydi, yani formasına bakarsanız Ashkan, Alman. Dahası sağ kolunda 'Ben İranlıyım' yazısına nazire yaparcasına taşıdığı 'I am English' dövmesini ciddiye alırsanız Ashkan bir İngiliz.

'BİR YANIM İRANLI'

Ashkan başka bir ülkede doğup diğer bir ülkenin milli takım formasını giyen ne ilk ne de son oyuncu olacak. Son olmayacak çünkü; 11 Brezilyalı'yı vatandaşlığına geçiren Katar Milli Takımı ve bir 'Mehmetçik' yaratma faaliyetiyle olaya hafif bir kutsiyet atfeden Aurelio vakaları düşünüldüğünde, bir nevi 'doyduğu yerin vatandaşı olma hali' futbolda geçerliliğini devam ettirecek gibi görünüyor. Ama Ashkan'ın nereli olduğu sorusunun başka bir önemi var ve bu BBC, Alman Der Spiegel gibi yayın organlarına da konu olmuş durumda. Ashkan, ekim 2007'de Almanya'nın İsrail'le yaptığı 21 yaş altı milli takımlar mücadelesine, 'kişisel sebepler' öne sürerek çıkmayacağını belirtti. Der Spiegel dergisine kişisel sebebi konusunda biraz ayrıntı vererek 'Bir yanının hâlâ İranlı' olduğunu söyledi. Kulübü Wolfsburg, futbolcusununun kararına saygı duyduğunu açıklarken Alman basını ikiye bölündü. Bir kısmı Ashkan'ın bir daha milli takıma çağrılmaması gerektiğini belirttiler. Almanya'daki Yahudi Merkezi sözcüsü ve Alman Hıristiyan Demokrat Partisi de basının 'milli davacı' yanında saf tuttu ve sonunda Ashkan'ın kişisel gerekçeleri, Almanya'da ulusal bir olay haline geldi. Der Spiegel, Ashkan'la yapılan röportajın yanı sıra, Bayern Münih'te oynayan diğer bir İranlı futbolcu Haşemah'ın da bir UEFA Kupası maçında İsrail'e karşı oynamadığını hatırlatarak, meseleyi İran-İsrail çekişmesine oturttu. Sonuçta yalnızca futbol oynamak istediğini belirten Ashkan'ın meselesi, şu sıralar Almanya'da İran-İsrail münasebetleri ve anti-semitizm konularında örnek haline gelmiş durumda. Şimdi soruyu bir kez daha soralım; Ashkan Dejagah nereli? Kolundaki dövmeden dolayı İngiliz mi? Milli takımında oynadığı Almanya'nın vatandaşı mı? Yoksa hissiyatını unutmadığı için İranlı mı?