kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Durmuş Yılmaz

Operasyonu hesaba kattık faizi tutar, likidite sağlarız!

ANKARA
Merkez Bankası Başkanı Yılmaz, sınır ötesi operasyonun yabancının piyasadan çıkmasına neden olması halinde faiz oranlarını değiştirmeden piyasaya para verebileceklerini söyledi..
Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, Kuzey Irak'a yönelik sınır ötesi operasyon riskine karşı gereken tedbirleri aldıklarını söyledi. Yılmaz, operasyonun yabancı yatırımcıların Türkiye'den çıkmasına neden olması durumunda, likidite yönetimini devreye koyacaklarını açıkladı. Yılmaz, "Politika faiz oranlarını değiştirmeden, piyasa faiz oranlarını sıkılaştırırız" dedi. Yılın son Enflasyon Raporu'nu açıklayan Yılmaz, Hükümet'in yapacağı enerji, gıda, kamu maaş artışları, tütün mamulleri başta olmak üzere vergi ayarlamaları nedeniyle yıl sonu enflasyon hedefinin tutmayacağını açıkladı. Yılmaz, yıl sonu enflasyonunun, orta noktası 7.3 olmak üzere, yüzde 6.7-7.9 arasında gerçekleşeceğini, belirsizlik aralığı üst sınırının aşılacağını söyledi. Buna göre, yüzde 4'lük enflasyon hedefinin yanı sıra artı-eksi 2 bandı kapsamında yüzde 6'lık üst sınır da aşılacak. Gıda alt grubunun yıllık enflasyona katsının 3 puanın üzerinde olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Bu dönemde sadece işlenmemiş gıda değil aynı zamanda işlenmiş gıda fiyatları da arz yönlü şoklardan etkilenmekte. Gıda ürünleri dışında kalan tüketici fiyatlarının seyrinin dikkatle izlenmesi gerekiyor" dedi. Yılmaz, enerji fiyatlarına ilişkin gelişmelerin de yıl sonu enflasyon tahminlerini yaklaşık 0.8 puan yukarı çektiğini bildirdi.

BİR SÜRE SABİT TUTULACAK
Orta vadeli enflasyon tahminini hazırlarken, 2007 sonu ve 2008 başında ölçülü faiz indiriminin devam edeceği öngörüsünde bulunduklarını anımsatan Yılmaz, buna karşın tahminin indirim taahhüdü olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Gelişmelere göre daha az ya da çok faiz değişiminin söz konusu olabileceğini belirten Yılmaz, "Açıklanan verilere bağlı olarak politika faizlerinin önümüzdeki aydan itibaren bir süre sabit tutulması mümkün olabileceği gibi, şartların izin vermesi durumunda ifade etmiş olduğumdan daha hızlı veya daha uzun süreli bir indirim süreci de gündeme gelebilecektir" açıklamasını yaptı. Yılmaz, gelecek yıla ilişkin 2008 enflasyon tahminin yukarı çekilmesinin nedenini de, vergi ayarlamaları, fiyat artışlarına ilişkin varsayımlar ile kısa vadeli faizlerdeki sürecini öngörülenden erken başlamasından kaynaklandığını söyledi. Yılmaz, "Enflasyonun 2008 yılı sonunda yüzde 2.5 ile 5.7 arasında (orta noktası yüzde 4.1), 2009 yılının üçüncü çeyreğinde ise yüzde 1.7 ile 5.5 (orta noktası 3.6), arasında gerçekleşmesi tahmin ediliyor" açıklamasını yaptı.