kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Fiyatı 10 ayda yüzde 50 artan petrolün yeni hedefi 100 dolar

Petrolün fiyatı son 10 ayda yüzde 50 arttı. Uzmanlar 90 dolar sınırının aşılmasının ardından petrolde 100 dolar hedefinin bu yıl sonu itibariyle görülebileceğini belirtiyor..
Petrolün varil fiyatı yükselmeye devam ediyor. Dün WTI olarak bilinen Amerikan petrolü ilk defa 92.21 dolara yükselerek yeni bir rekora daha imza attı. Yükselişe gerekçe olarak ABD petrol rezervlerinde yaşanan azalma, kış aylarının yaklaşması, ABD-İran arasında yaşanan siyasi çekişme ve doların değer yitirmeye devam etmesi gibi çok sayıda neden gösterildi. Yükselişten Brent petrol de nasibini aldı. Brent petrolün varil fiyatı da 89.30 dolardan işlem görmeye başladı. Böylece petrolün varil fiyatı son 10 ayda yaklaşık yüzde 50 oranında arttı. Yalnızca ekim ayında petrole gelen zam miktarı ise 12 doları geçti. Yetkililer 90 dolar sınırının aşılmasıyla birlikte piyasaların kendilerini yavaş yavaş 100 dolar hedefine alıştırmaya başladıklarına dikkat çekerek, mevcut risklerin sürmesi halinde bu rakama da yıl sonuna kadar ulaşılabileceğini belirtti. Uzmanlar, artışlar üzerinde spekülasyonların büyük etkisi olduğunu belirterek, "Petrolün 100 doları görme ihtimali giderek artıyor. Anacak bunun nedeni arz veya siyasi nedenlerden çok spekülasyondur" diye konuştu.

SPEKÜLASYON ÇOK
Yapılan hesaplamalara göre, petrol 1980 yılından bu yana en yüksek seviyesine ulaşmış oldu. Tüm zamanların en pahalı petrolü ise 1980 yılında İran'da yaşanan devrim sonrası satıldı. O dönemde, petrol arzının düşeceği endişesiyle kıvranan piyasalara ABD'li diplomatların rehin alındığı haberinin eklenmesi üzerine petrolün varil fiyatı 101.70 doları geride bırakmıştı. Uzmanlar halen yaşanmakta olan fiyat artışları üzerinde çok sayıda siyasi ve ekonomik sorunun etkisi olduğuna işaret ediyor. Özellikle ABD'nin perşembe günü İran'ı terörist aktiviteleri desteklemekle suçlaması piyasalarda soğuk duş etkisi yaptı. Gelen bilgilere göre, petrolün varil fiyatını tetikleyen diğer etmenlerin arasında ise Türkiye'nin Kuzey Irak'a yönelik düzenlemeyi planladığı askeri harekat bulunuyor.