kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ekim 2007, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'tan içi boş tehdit!

HACER GEMİCİ
Meşedani'nin, Türkiye'nin Kuzey Irak'a ekonomik yaptırımına karşı, "Ceyhan'a petrol sevkıyatını keseriz" tehdidi boş çıktı. 2003 yılından bu yana sınırlı sevkıyatın yapıldığı Irak Ham Petrol Boru Hattı Türkiye için kesinlikle vazgeçilmez değil..
Türkiye'nin, Kuzey Irak'a ekonomik yaptırım uygulayacağını açıklamasının ardından Irak Meclis Başkanı Mahmut el-Meşedani'nin 'Biz de Ceyhan'a yapılan petrol sevkiyatını keseriz" tehdidinin içi boş çıktı. Irak'ın Kerkük ve diğer üretim sahalarından elde edilen ham petrolü Ceyhan Deniz Terminali'ne ulaştıran Irak-Türkiye Ham Petrol Boru Hattı'ndan gelen petrol zaten oldukça sınırlı olarak kullanılıyordu. ABD'nin Irak'a girmesinin ardından 2003 yılından beri buradan gelen petrol sevkıyatının oldukça düşük olduğunu ifade eden yetkililere göre Irak'ın bu çıkışı Türkiye'yi sarsabilecek bir yaptırım değil.

SERBEST PİYASA VAR
Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) verilerine göre 2007 yılı ağustos sonu itibarıyla bu hattan yapılan taşıma rakamı 5.6 milyon varil düzeyinde. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Tüpraş Genel Müdürü Yavuz Erkut, Irak Meclis Başkanı el-Meşedani'nin açıklamasının, Türkiye'yi değil, dünyayı tehdit olarak algılanması gerektiğini ifade ederek, "Ham petrolün serbest piyasada bulunabilirliği söz konusu. Ceyhan'a petrol sevkıyatını kesmeleri Türkiye'ye etkilemeyecektir. Irak'tan zaman zaman ikmal yapıyoruz. Bu yıl toplam 5 milyon varile yakın oradan petrol aldık. Irak'ın milli petrol şirketi SOMO ile uzun vadeli petrol alımı için de görüşüyorduk. Ancak tabii ki artık burada Türkiye'nin alacağı ekonomik tedbirler önemlidir. Devlet ne derse biz onu uygularız" değerlendirmesinde bulundu. BP Türkiye Genel Müdürü Tahir Uysal da, Irak'tan Ceyhan'a gelen petrolün miktar açısından çok fazla önemli olmadığını dile getirerek sözlerine şöyle devam etti: "Zaten bir süredir buradan sınırlı bir sevkıyat söz konusuydu. Açıkçası böyle bir değişiklikten yani sevkıyatın kesilmesinden dünyanın ya da Türkiye'nin fazla etkilenmesi söz konusu olmaz. Kuzey'den sorunsuz olarak ham petrol sevkıyatı devam ediyor. Irak'ın Ceyhan'a yaptığı sevkiyât bir süredir zaten topal gidiyordu."